iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Агнетата за Гергьовден поевтиняват

Агнетата за Гергьовден поевтиняват 04_1429709038

За Гергьовден ще има по-евтини агнета в сравнение с Великден, като те ще бъдат пуснати по пазарите в страната. Преди най-светлия християнски празник цената им стигна до 7 лева за килограм, почти не се намираше стока за по-малко от 6,50 лева за килограм.

Две седмици преди Гергьовден обаче животновъдите признават, че ще продават и за 6,00 лева за килограм. Някои дори ще свалят цената на агнета и ярета и до 5,50 лева за килограм.

„Аз успях да си продам стоката още за Великден. Но разбирам фермерите. те предпочитат да изкарат някой лев, като продават по-евтино. Проблемът е, че нямат пари да гледат толкова много стока. По-добре да се отърват от нея на ниска цена, отколкото после да харчат за храна на непродадените агнета", твърди 79-годишният животновъд Славчо Димитров от благоевградското село Покровник.

„Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. Тази година сме много малко продавачите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари. Но и не мога да гледам толкова много животни. Затова ще продавам най-много за 6 лева за килограм живо тегло", казва бай Георги от село Логодаж.

Страх кошара пази. В дните преди Гергьовден овчарите в Пиринския край стегнаха истинско опълчение, за да опазят стадата си от набезите на крадци. Защото вече има бум на кражбите на животни. Затова пастирите са принудени да наемат подкрепление, за да се справят с бандитите. Особено сега, в тази криза, много хора не могат да си купят месо и ще посегнат на нашите животни, твърдят овчари. Всеки от тях се е снабдил я с някакво оръжие, я с помощници. Повечето от тях спят при стоката си, за да я опазят от набезите на крадците.

„Това е най-важно сега за нас. Че отмъкнат ли ни животните, ще сме на пълна загуба. Затова гледаме да ги опазим, за да вземем някакви пари за тях", обясняват животновъди от Пиринско.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.