iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


160 000 българи ще прекарат в чужбина празниците

160 000 българи ще прекарат в чужбина празниците 12_1418286142

Няма промяна в броя на българите, които посрещат Коледните и Новогодишните празници в чужбина. Това заяви Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Миналата зима около 160 хил. българи празнуваха зад граница. И тогава и сега съседните балкански страни - Сърбия, Македония, Гърция и Турция са предпочитани дестинации от нашенци. "Първата причина е, че например в Сърбия се пуши в заведенията и заклетите пушачи предпочитат там да празнуват. Цените са приблизително като тези тук, а е и близо. Един нов сръбски курортен комплекс "Стара планина", например е само на 140 км от София и е доста популярен сред българите."

10 чартърни полета от София до Испания, Италия, Дубай или Анталия са резервирани за български туристи специално за празниците. Още около 2000 българи ще пътуват на почивка с редовни авиолинии. Така излиза, че от столицата със самолет в чужбина в края на декември ще заминат около 5000 сънародници.

Пътуващите с коли до съседните Гърция, Румъния, Македония и Сърбия е трудно да бъдат преброени, коментира Калин Драганов. Още повече, че визи за съседните ни страни не са необходими. На един ГКПП могат да бъдат обработвани най-много по 60 леки коли на час, т.е. в денонощието от там могат да преминават максимум 72 000 души /1440 автобуса с по 50 души в тях/, пресметнаха от АБТТА.

Според Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма над 720 000 българи ще пътуват в страната и чужбина по празниците. По-голямата част от тях - около половин милион души са избрали български курорти, хижи или вили, а около 160 000 ще са зад граница.

В България средната цена на новогодишен пакет от 2 нощувки със закуски и една празнична вечеря е 260-280 лв. на човек. В Гърция празничната почивка е 250 евро на човек, включваща вечеря, нощувка и пътни разходи, а в Западна Европа офертите са по около 750 евро.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.