iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече повече от 10 години се точи дело за убийство в Перник

Вече повече от 10 години се точи дело за убийство в Перник 09_1442301666

Продължава делото срещу Бойко Игнатов, който преди повече от 10 години отне живота на 27 годишният Георги Герасимов, като защитата на Игнатов пледира невинен, с мотива че престъплението е извършено при неизбежна самоотбрана.

През 2004 година Игнатов е осъден условно на три години лишаване от свобода, присъдата е след споразумение с прокуратурата.

Близките на убития Герасимов заведоха дело в Европейския съд за правата на човека и България бе осъдена да плати 30 000 евро обезщетение на четиримата жалбоподатели и още 2500 евро разноски по делото.

Впоследствие ВКС върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав заради процесуални нарушения. Пред май 2014 година Бойко Игнатов бе осъден на 14 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата. Магистратите решиха още Бойко да заплати и 100 000 лв. кръвнина на майката на убития Райна Седевчева.

Оказа се обаче, че и тази присъда не е окончателна. Делото бе върнато от апелативната инстанция заради допусната грешка. Според показанията на ищците, , както и на някои от свидетелите свадата, довела до фаталния край не е била заради незаконния кюмюр, който вадел Георги.

На фаталния 30 май 2003 година Бойко и приятелите му тръгнали да търсят избягал кон и така се озовали близо до рудник Бела вода. Черният път на един от автомобилите, с които пътували, бил препречен от пикапа с чувалите с въглища. Мястото било такова, че возилото на ромите нямало как да бъде заобиколено. И разправията избухнала. Според свидетелите на защитата Георги държал в ръката си нож, който размахвал при скандала. Успял да нанесе с него порезна рана на Бойко. Разпитанията на последното съдебно заседание свидетел заяви, че е бил наизвестно разстояние от Бойко и нападателя му и не видал точно как се е случил ударът, нанесен при самоотбрана, но видял, че Георги пада. Уплашен от агресивните роми избягал. Избягал и Игнатов, който се укрил, а след ареста му от органите на реда обяснил, че е напуснал мястото на побоя, защото бил уплашен, че може да му се случи нещо страшно. Георги починал от нанесената му с дърво тежка черепно-мозъчна травма.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.