iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тръгна дело срещу избора на кмет в село Студена

Тръгна дело срещу избора на кмет в село Студена 11_1447742634

Тръгна съдебното дело срещу избора на кмет в пернишкото село Студена, като административният съд даде ход на правния спор, но по всичко личи, че той ще бъде с предизвестен край.

Лидерът на партия „Нова алтернатива” Николай Цонев атакува вота с мотива, че двете секционни комисии в селото са зачели като валидни бюлетини, които съдържат удебелявания и повторения и други подобни знаци, които по същество представляват специални знаци. Те се забелязват само в бюлетините за спечелилия кметския избор Красимир Христов, но не и за опонента му Георги Георгиев, издигнат от партия „Нова алтернатива”.

Съдът отказа експертиза на сочените негативи, тъй като в жалбата не е конкретизирано каква точно е задачата на вещите лица. Пропускът вероятно е заради липса на адвокат от страна на ищеца. Освен това не е внесен в срок и паричният депозит за вещите лица, определен от съда. Според юристи, конкретизацията „повторно броене на бюлетини” не означава кой знае какво. Задача на вещите лица е да установят има ли недействителни бюлетини сред обявените за действителни и начина, по който е отбелязан вотът на тях, а такова искане липсва. От друга страна срокът за вещите лица е изключително кратък, трябва да бъде спазен и за това е нужна светкавична реакция.

По думите на Красимир Христов СИК-овете в Студена са броили няколко пъти вота по искане на Георги Георгиев.

Магистратите отказаха да присъединят към делото досъдебно производство № 534 по описа на ІІ-ро РУ Перник, като мотивът бе за несъвместимост с гледаното дело. Искането за присъединяването е на лидера на БСП Перник Ненко Темелков и е по повод постъпил сигнал за купуване на гласове за конкретен кандидат за кмет на Студена. Както вече писа Pernik Today, жена от селото получила “оферта” по телефона, че ще получи конкретна сума ако гласува за точно определен кандидат за кмет. Освен образуваното досъдебно производство и иззет мобилен апарат, друго по случая няма. Още повече, че прокурор Цветков обяви, че е възможно производството да е прекратено поради липса на доказателства.

Съдът отложи делото за 19 ноември, тъй като председателят на ОИК Румяна Петрова помоли да представи обобщен протокол на ОИК за Студена от деня на балотажа . ОИК е предоставила по погрешка протокол от 25 октомври, когато беше първият тур на местните избори. До това време жалбоподателят може да предостави още доказателства, съотносими с делото и потвърждаващи негативите в жалбата.

На балотажа в Студена се явиха Красимир Христов от коалиция „Народен съюз – ВМРО – Патриотично обединение”, когото Общинската избирателна комисия, обяви за избран кмет с получените 484 действителни гласове, и опонента му Георги Георгиев от партия „Нова алтернатива”, който получи 57 гласа по-малко и за когото бяха отчетени 427 гласа. Красимир Христов печели втори мандат, предните четири години той управлява Студена като независим кмет.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.