iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стартираха делата срещу ниските обезщетения за труса

Стартираха делата срещу ниските обезщетения за труса 07_1374211324

Съдът даде ход на 18 иска на граждани. "Взех 15 000 лв. заеми, за да да си оправя къщата. Тръгваше да излея колони и пояси на двата етажа. Парите не ми стигнаха за покрива, който тече", обяснява Достена Мишева от Църква, цитирана от Mirogled.com. Възрастната жена е получила само 6500 лв. от Междуведомствената комисия.

Подобни са съдбите на повечето хора, които са завели дела заради ниските обезщетения. Сред тези, които са получили пълни откази обаче е и самотна майка с две деца от Батановци. Според Йорданка Койова едната стена на къщата й е пропукана, стълбището към втория етаж се е отцепило, а покривът пропада. Въпреки това има отказ от Междуведомствената комисия.

До момента са подадени 647 жалби, 95 са насрочените дела. От името на Междуведомствената комисия към Министерския съвет се явиха юристконсултите Койчев и Димитров, повечето жалбоподатели се явиха лично и без адвокати. Само двама бяха наели защитници.

Жалбоподателите бяха депозирали исковете си в писмена форма, които поддържаха пред съдията докато юристите на държавата настояха за недопустимост на исковете. Единият от тях дори каза, че Междуведомствената комисия не е застрахователно дружество и не е задължена да обезщети напълно потърпевшите от природното бедствие.

Делата днес бяха отложени за септември.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.