iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще броят бюлетините още петнадесет дни

Изборите свършиха, броенето продължава

Двама назначени експерти ще броят бюлетини 15 дни ръчно. Вчера бе даден ход на на делото за касиране на избора за Общински съвет, образувано след подадена жалба от БСП. Ръчното преброяване на бюлетините за общински съветници започна по разпореждане на Административният съд. 

На проведеното днес заседание като заинтересовани бяха призовани всички общински съветници. Представителите на три от политическите сили с мандати в ОбС - ГЕРБ, „Лидер” и коалиция „Патриотично обединение” оспориха допустимостта и на двете жалби. Възражение по жалбите направи и Общинската избирателна комисия. 

Делото ще се гледа отново на 16-ти ноември от 13: 30 часа. До 15-ти вече трябва да е ясна експертизата на вещото лице относно броя на недействителните бюлетини и броя на гласовете за двете политически партии от изборите миналия месец.

Съдът назначи и още едно вещо лице, което също да се заеме с броенето на бюлетините. Причината е обемната информация от всичките 136 секционни избирателни комисии.

Съдът отхвърли жалбата на РЗС за искането на протоколите и преписките от всичките 139 секционни избирателни комисии на територията на общината. Според съда протоколите са доказателство за получения изборен резултат, в тях липсват дописвания, зачеркване и незаконна интервенция. Прокурорът и страните по делото също определиха жалбата като неоснователна.

Съдът задължи и членовете на Общинската избирателна комисия да осигурят реда за броенето на бюлетините за БСП и РЗС, както и да съдействат на вещото лице, за да изпълни задълженията си.

Депозитът за вещото лице от жалбоподателя Ненко Темелков е било внесено едва вчера сутринта, което е извън определените за това срокове. Съдът разтълкува това като неуважение към институцията, но въпреки това допусна доказателствените искания на БСП и коалиция във връзка с допълване на задачите на назначената експертиза.

Адвокатът на РЗС поиска да се осигури присъствие на представител на партията (жалбоподателя) при броенето на бюлетините. Искането обаче не беше уважено.

Съдия по делото е Стефан Станков. 

/Дарик & Перуник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.