iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шатката: Гръмнах Хайо с 10 куршума!

Шатката: Гръмнах Хайо с 10 куршума! 10_1381051361

Шатката е бил на "социални помощи" от групата на Бай Васо, баща на застреляния през 2005 г. пернишки бос Райко Кръвта. Това става ясно от показанията му пред съдия, с които “ШОУ” разполага. За да се отблагодари на бандата за щедрите дарения, Шатката гръмва Николай Христов-Хайо. “Изстрелях по Хайо 10 куршума”, казва пред магистратите Шатката. Николай Христов бе убит вечерта на 19 февруари 2008 г.
Разпитите на Шатката и на пернишкия Чикатило Станислав Ангелов-Сиси, които публикувахме в предния брой, започват задължително с уговорката, че не са били притискани да свидетелстват. “Искам да се отбележи, че тази инициатива е по мое желание”, казва пред магистратите Шатката навръх християнския празник Успение Богородично – 15 август 2013 г. Бай Васил (б.а. – Васил Станков) го познавам от 2002-2003 година. Тогава бях близък със сина му Райко Василев, с прякор Райко Кръвта. В този период – 2002 г., бях обявен за издирване за изпълнението на присъда и се обърнах за финансова помощ към Райко Кръвта. Той ми помогна с квартира и документи, като периодично ми даваше и пари за издръжка”, разкрива още Николов. По това време неговият благодетел Райко Кръвта “въртял” група за разпространение на дрога, черно тото, лихварство. Въпреки че е бил най-високо в йерархията, Райко се съветвал с баща си. Затова свидетелства не само Шатката, но и Сиси. “Главнокомандващи” в армията на Бай Васо и Райко Кръвта били Милчо Петров-Чироса, Иван-Ванче, Румен Стефанов-Алф, Кръстето и Ханс.

“Райко ми помагаше две години, докато го убиха. Знам, че убийството е било от конкурентна групировка, която се е занимавала с разпространението на наркотично вещество. Тях ги ръководеше момче на име Федя, викаха му Федята. След като убиха Кръвта, мястото му зае Румен Стефанов-Алф. Той продължи да ме подпомага парично, а аз извършвах дребни услуги – например, ако имаше некоректен дилър, ходих и го набивах. Понякога ходех сам, а понякога ми изпращаха човек от Перник. И така до 2007 г., когато убиха Алф”, разкрива Николай Николов-Шатката. В разказа си пред съдия той споделя, че

наследник на “трона” в бандата бил Чироса

Милчо Петров му се обадил един ден, за да се разберат какви ще са им взаимоотношенията оттук нататък при сменената власт в бандата. “С Чироса и останалите от групата се видяхме се в кв. “Света Троица” в София, където живееше една приятелка на Чироса. Казаха, че така не може да продължава повече, защото ще ги избият всичките. На тази среща се взе решение да се нанесе ответен удар. За убийството на Алф се предполагаше, че е извършено от Хайо от групата на Федята. Един месец по-късно се видях с Ванче от Радомир. Той ми даде 3000 лв. и ми каза, че Бай Васо ми ги изпраща, даде ми и чисто нов телефон, от който да контактувам. Ванче ми съобщи, че се подготвя убийството на Хайо. Парите ми били за разходи, без да имам конкретна задача. След 1-2 месеца се разболя жената, с която живеех. Откриха й рак. Свързах се с Бай Васо, обясних каква е ситуацията и че ми трябват пари за прегледи и операции. Не си спомням след колко време той ми даде 10 000 лв.”, разкрива още Николай-Шатката.

Десетина дни по-късно от групата отново се свързали с него и поискали да се срещнат. Видели се в заведение зад Орион в ж.к. “Люлин”. На срещата били Бай Васо, Милчо Чироса, както и Станислав Ангелов-Сиси. “Тогава се реши, че трябва да се действа за убийството на Хайо от групата на Федята. За целта Ханс трябваше да извърши убийството, а аз да му осигурявам гърба”, обяснява Шатката, който има завидна памет за събития, случили се преди повече от 5 години. По думите му малко след тази среща Бай Васо, Чироса и Ханс са отишли в Холандия, където са искали да развият бизнес и след като приключат с разчистването на сметките в Перник, да се пренесат там.

“Провалите” на Ханс

Вечер Теодор Неофитов-Ханс и Шатката обикаляли заведенията, за да издирват Хайо. “Ханс караше един “Фиат Пунто”, който ползвахме. Междувременно Чироса ни донесе в квартирата един сак с оръжие. В него имаше автомат “Калашников” със сгъваем приклад, “Заги”, “Макаров” със заглушител. Имаше и боеприпаси, достатъчно за всички оръжия. Няколко пъти излизахме с Ханс. Една вечер ни казаха, че Хайо е в “Казабланка”. Отидохме там. Имаше ограда. Целта беше Ханс да се покатери по оградата и да има готовност да стреля, като излезе Хайо. В един момент дотича Ханс и каза, че е

видял началника на полицията в същото заведение

и трябва да се прекрати. Една седмица по-късно имаше сходен случай в друг ресторант в Перник, мисля, че беше “Романтика” в Дивотино. Отидохме там, заведението имаше стълби. Ханс слезе по стълбите, като в същото време си беше сложил маска на главата, която покриваше цялото му лице и беше въоръжен с “Калашников”. След около минута се върна и каза, че Хайо не е вътре, че трябва да тръгваме, защото има много хора, на които е направило впечатление, че има лице с маска”, разказва пред съдия Николай Николов-Шатката.

Дни по-късно групата е подписала смъртната присъда на Теодор Неофитов. Милчо Петров започнал да събира отряда за ликвидирането на Ханс. “Милчо ми се обади да се видим. Като отидох в квартирата, той беше нервен и каза, че не могат да продължават така нещата. Каза: “Тоя го е страх и няма да свърши никаква работа”. След няколко дни пак ми се обади и ме извика в квартирата. Когато отидох, там бяха Сиси и Ханс”, припомня си още Шатката. Минути след като тримата са се срещнали, Милчо Чироса им се бил обадил, за да се видят на неговата вила в с. Богданов дол. Там той извадил черен плик и обяснил, че е пълен с взривове, които трябва да се скрият. “Тръгнахме по един черен път с “Опел Вектра”. Сиси караше. В един момент Милчо каза: “Спри колата, тук има удобно място”, извади една лопата, подаде я на Ханс и каза, че там при борчетата е най-добре да се копае. Ханс взе чувала и лопатата и тръгна. Милчо вървеше 2-3 крачки зад него, ние със Сиси останахме при колата. Те се отдалечиха десетина метра и в това време чухме изстрели. Като погледнах, видях, че Ханс лежеше на земята и Милчо над него стреля още два пъти в главата му. През цялото време Милчо повтаряше, че “на предателите и страхливците така им се пада”. Каза ни, че

ако някой проговори, го чака същото

Показа ни къде да привлечем трупа, за да го заровим. Докато ние копаехме, той събличаше дрехите на трупа. Изкопахме яма около метър и Милчо хвана Ханс за краката и го бутна вътре. Заровихме трупа и тръгнахме. Оставихме Чироса на вилата му, а той ни даде дрехите на Ханс, като ни каза на всяка цена да ги изгорим. Също ми каза, че взел решение с Бай Васо, че аз трябва да извърша убийството на Хайо. Отначало не се съгласих, но те започнаха да ме натискат с онези пари, които ги бяха дали за операцията на жена ми, да им ги връщам. Едно момче – Гугу (б.а Георги Георгиев) трябваше да ми е шофьор . Една вечер се обади Сиси и каза, че Хайо е пред хотел “Струма” в “Шкода Фабия”. След 5 минути бяхме там. Подминахме го, понеже беше спрял в другото платно, направихме завой на едно кръгово и се върнахме обратно. Фактически излязохме зад него. Беше сам, а навън беше тъмно. След като се изравни с него, Гугу спря, аз бях отзад и стрелях към Хайо. Видях как

Хайо полегна настрани

даже не разбрах дали съм го улучил. Стрелях със загито, изстрелях около 10 патрона. Колата, с която бяхме, беше крадена – форд, черен комби”, спомня си Шатката.

Както става ясно и от показанията на Сиси, екипът по екзекуцията имали среща на предварително уговорено място. След като се видели със Сиси, Гуго и Шатката запалили колата и се качили във возилото на Станислав Ангелов – “Мерцедес 190”. След екзекуцията на Хайо Шатката се прибрал с градски транспорт от Владая до кв. “Захарна фабрика”, а в себе си носел оръжието на убийството. През нощта излязъл от дома си и скрил пистолета. “Оръжието е разглобено на части. Затвора и цевта хвърлих в реката в “Западен парк”, а затвора го скрих на друго място в района”, реди пред магистратите Шатката.

Две седмици по-късно Николай получил и друга мокра поръчка – екзекуцията на Петър Крумов-Пупи. Той трябвало да бъде гръмнат на гробището, когато изнасяли 40 на приятеля му Хайо. “Като отидохме на вилата на Чироса, той извади една пушка, мисля, че беше карабина “Уинчестър”, с оптически мерник. Каза, че пушката е много добра, но трябва да отидем да я простреляме, за да видим дали стреля точно. Оттам отидохме на 3-4 километра по горски път в друга посока, различна от тази, където беше убит Ханс. Там произведох около 15-20 изстрела по шишета и стари сгради. Имаше хижа и порутени постройки”, връща се назад във времето Николай Николов-Шатката.
В крайна сметка Пупи наистина е убит, но в края на юни 2010 г. на язовира край радомирското село Слаковци.

Пред съдия Николов заявява, че знае и за убийството на Бойко Врачанеца и Кръстьо Кръстев-Кръстето. По думите на Шатката двамата са убити, тъй като дължали много пари на Бай Васо. Той издал нареждането, а поръчката била изпълнена от Алф и Ханс. “Румен веднъж ми сподели мястото, където са били заровени – в гората след село Кралев дол. Слушал съм от него и за убийството на още трима-четирима човека”, заключва показанията си Николай Николов./БЛИЦ и Мироглед

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.