iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подслушват семейството на Илиян Тодоров

Подслушват семейството на Илиян Тодоров 12_1419936575

Мега структурата ДАНС е забъркана в мащабно и незаконно подслушване на група лица от Перник, но не е изключено целта на тайната операция да обслужва политически интереси. Грубата злоупотреба с власт и потъпкването на законите става ясно от писмо на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, подписано от шефа му Бойко Рашков. В него недвусмислено се казва, че след извършена проверка е установено, че спрямо посочените от Петя и Венцислав Тодорови телефони „са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства“.

Петя Тодорова потърсила съдействието на Faktor.bg, за да даде гласност на скандалната атака, на която са били обект от специалните служби

без никакво основание

Семейство Тодорови са родители на Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека „Соло“. Преди това на първа инстанция 29-и състав на Софийски градски съд, начело със съдия Румяна Ченалова оправдава обвинения за убийството. С прочитането на присъдата бе изменена и мярката му за неотклонение, а Тодоров бе пуснат на свобода. Оттогава младежът изчезна безследно, а Интерпол е безуспешно по следите му.

По-късно, след произнасянето на доживотната присъда от по-горна съдебна инстанция Илиян се появи в публичното пространство с две поредни обръщения – едното чрез YouTube – до главния прокурор, а другото – по e-mail до бившия правосъден министър Зинаида Златанова. В тях Тодоров се обяви за невинен и твърди, че знае кой е истинският убиец, но мълчал заради заплахи към семейството му.

Формално мотивът за контролиране на телефоните на семейство Тодорови от Перник е да се достигне до укриващият се от правосъдието Илиянq като се документира негова тайна връзка с родителите му или с техни близки.

“Нямаме съмнение, че именно това е била причината да подслушват личните ни телефони, но проблемът е, че всичко това става напълно незаконно и неоснователно. Обстойно сме се запознали със закона за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).Там е регламентирано използването им, но ние не отговаряме на посочените условия – нито сме заплаха за националната сигурност, нито сме опасни и можем да извършим някакво друго престъпление. Протестът ни е, че недопустимо се смесват престъплението, за което е осъден синът ни и издирването му с незаконно

нарушаване на нашите граждански права

Винаги сме твърдели, че не знаем къде се намира Илиян и нямаме никаква връзка с него. Не сме давали основание специалните служби да имат съмнение, че ги заблуждаваме или участваме в укриването му. Доказателство на думите ми е фактът, че въпреки послушването не са открили нищо нередно”, обясни пред Faktor.bg майката Петя Тодорова.

По думите й в продължение на месеци семейството живее с усещането, че разговорите им се подслушват, а действията им се проследяват. Едва през юли тази година обаче подават писмо до Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Скептично са настроени за резултата, но остават изненадани, когато в началото на декември получават официално писмо от шефа на бюрото Бойко Рашков, в което се потвърждава съмнението им, че са подслушвани посочените от тях телефони. По свои канали семейство Тодорови установява, че ДАНС е структурата, която е извършвала незаконното подслушване. Но остават истински ужасени когато разбират, че не само те са били обект на СРС-та, но и техни близки и роднини.

Реално става дума за мащабно подслушване, което е и

мащабно престъпление

“От тези незаконни действия на ДАНС са засегнати към 15 човека. Става дума за колеги на съпруга ми във фирмата, за роднини, които нямат нищо общо с нашия проблем. Явно са се опитвали да достигнат до някаква информация и чрез най-широкия кръг от лица, с които общуваме. Но реално това е едно зловещо навлизане в личния живот на хората. Каква вина имат те, за да бъдат по този начин притискани и манипулирани”, пита Тодорова.

Тя няма представа колко дълго е продължило това незаконно подслушване, но не е изключено да е започнало още от 2013 г.

Семейство Тодорови вече са сезирали преди коледните празници прокуратурата, изпратили са и писма до Европейския омбудсман, и до Европейската комисия по правата на човека. В последните работни дни до Нова година вярват, че ще успеят да внесат и искова молба в съда за нарушените им права и нанесени неимуществени щети.

“Ще стигнем с делата и до Страсбург, този скандал не трябва да остане без последствие, недопустимо е да се смесва присъдата над сина ни с ограничаване на нашите права. Настояваме да се извърши и втора проверка от бюрото за контрол на СРС-та. Имаме съмнения, че в жилището ни е влизано и е имало чужда интервенция, следено е било движението на автомобила ни, като същите мерки вероятно са прилагани и към наши близки. Надяваме се отново на коректна проверка и отговор”, допълни Петя Тодорова.

Според нея и съпругът й целта на службите е била да им се оказва натиск, да бъдат непрекъснато притискани, да развият параноя и страх. Жената коректно смята, че случаят не трябва да се политизира и не иска да вярва, че специалните служби може да са имали и други мотиви, докато са контролирали живота им.

Пред Faktor.bg експерти по сигурност коментират, че най-вероятно причината за незаконната операция е била именно политическа. Според тях основателен е въпросът, защо ДАНС, а не МВР и криминална полиция се занимават със случая. Освен това хората, приложили подслушването много добре са знаели, че дори и да засекат разговор с изчезналия Илиян, той не може да е годно доказателство в съда, защото цялата операция е била незаконна. Основателен е и въпросът, защо ако службите са имали достатъчно мотиви, че майката и бащата укриват сина си и знаят местонахождението му не са поискали официално разрешение, а са предпочели незаконно да слушат разговорите им. Именно липсата на обективни отговори на тези въпроси създава съмнението, че

реалните мотиви на поръчителите са били други

Бащата Венцислав Тодоров е известно, че е близък до БСП и екс президента Първанов. През периодът, през който е ставало подслушването, бе рестартиран проектът АБВ, а скандал със семейство Тодорови би компрометирал политическите амбиции на Георги Първанов. От подобен сюжет интерес би имал опонентът му Сергей Станишев, който при правителството на Орешарски контролираше специалните служби и те често бяха използвани за уреждане на лични политически сметки.

Подобен е случаят с бившия съветник на Борисов – финансиста Кольо Парамов, при първият кабинет на ГЕРБ. В края на 2013 и началото на 2014 г. стана ясно, че Парамов е подслушван незаконно, а най-вероятната причина за това е било засичане на негови разговори с Борисов или с Първанов, с когото са коментирали създаване на нова левица от типа на гръцката ПАСОК.

През пролетта на тази година пък гръмна друг скандал с незаконно подслушване от ДАНС на политици, банкери, видни бизнесмени и държавници. Формалният повод е контролиране на телефона на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и опитът да го изкарат свързан с трафик на кокаин от Латинска Америка през Франция. От две предварителни проверки на МВР шефът на ДАНС Писанчев е знаел, че Алексиев няма нищо общо с аферата, но въпреки това е потвърдил подслушването на телефона му, а по-късно е подписал и справка за водените разговори. Тогава целта отново бе в навечерието на европейските избори да се удари политическия противник.

“Не искам да разсъждавам по хипотези, нека службите да използват правомощията си да открият сина ни, но това не трябва да бъде повод за незаконни действия и нарушаване на права на други хора”, категорична е Петя Тодорова.

Тя отказва да коментира сложната ситуация с Илиян. Вярва, че е невинен и неоснователно осъден. Очаква справедливост от съда в Страсбург, който вече се занимава с казуса на Илиян Тодоров.

Източник: faktor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.