iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин получи 2000 лв. от Гл. дирекция „Изпълнение на наказанията”

Перничанин получи 2000 лв. от Гл. дирекция „Изпълнение на наказанията” 12_1450455624

Перничанинът Александър Кирилов напълни джоба си с 2000 лева от Гл. дирекция „Изпълнение на наказанията”, след като заведе дело за обезщетение заради страхова невроза, като Александър лежи за кражба в зандана в Бобов дол.

Сумата бе присъдена от административния съдия в Кюстендил Николета Карамфилова като обезщетение за причинени неимуществени вреди – болки, увреждане на здравето, страдания и унижение, настъпили като резултат от незаконосъобразни актове на затворническата администрация. Александър Кирилов поиска в жалбата си 5000 лева, но съдът я удовлетвори частично.

Към документите по делото приложиха медицинска експертиза, заповед за награждаване на затворника с писмена похвала за активно участие и отговорно отношение към учебно-възпитателния процес, както и заповед за наказание. Обезщетението на затворника Главната дирекция ще изплати заради това, че след като го вкарали в карцера, той получил страхова невроза.

Според показанията на свидетели, негови съкилийници, две седмици след изолацията той станал уединен, мълчалив, не говорел, не се хранел, притеснен, треперещ. Състоянието му продължило около двадесетина дни.

„Дават брезенти, няма дюшеци, а това ни пречи да спим. 23 часа си заключен, а само един час имаш право на престой на открито. Събличат осъдените голи за проверка при излизане и влизане“, се казва в показанията на затворниците, дошли да пресъздадат обстановката в карцера пред съдия Карамфилова.

Друг затворник – Ален Йорданов, пък твърди, че разтревожеността на Александър се дължала на това, че не бил виновен за наложеното му наказание, за това, че има негативни последици за него, че е преследван с цел да бъде дискредитиран пред обществото, от нормалния живот, тъй като в качеството му на осъден е зависим от затворническата администрация и може лесно да бъде наказван и за неща, които не е извършил. Свидетелят сочи, че след излизане на ищеца от наказателна килия се опитали да му повдигнат обвинение за деяние, което не е извършил.

Доказаният факт, че Александър Кирилов на практика е търпял дисциплинарни наказания в резултат на незаконосъобразни заповеди на началника на затвора в Бобов дол Александър Апостолов налага извод, че за периода на престоя в карцера (3 дни по първата заповед и 14 дни по втората заповед) е бил поставен в положение да претърпи негативни и унизителни изживявания. Административният съд прие, че лишеният от свобода е изтърпял дисциплинарни наказания при условия, несъответстващи на зачитането на човешкото достойнство, както и че начинът на изпълнението им е изложил ищеца на отчаяние и унижение, надхвърлящи по интензивност неизбежното ниво на страдание при престой в карцера.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.