iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Педант или бранител на законността: какво иска Матев?

Вихрен Матев

Много ли са 14 дни в процеса на подготвяне и приемане на бюджета на Община Перник? Дали е претупване или омаловажаване на точка от закона? Вихрен Матев предупреди и съответно предприе мерки за гонене на справедливостта. Припомняме, че той стана рекордьор в областта по подаване на жалби за нарушения в Изборния процес, но удари на камък, защото от всичките над 10 жалби, е удовлетворена само една ... той е и човекът, успял да пребори Синята зона и тогава процесът бе на тема "време". Ето какво пише Перуник за стъпките предприети от Матев:

„НЕ СЪМ ДОВОЛЕН от начина, по който е обсъдено и прието Решение №94 от 16.01.2012 г. на Общински съвет-гр.Перник, с което се приема бюджета на Община Перник за 2012 г. и моля да го отмените изцяло като незаконосъобразен административен акт“, пише Вихрен Матев в своя искова молба срещу Общинския бюджет до Административния съд в Перник.

По думите му, обжалваното решение е незаконосъобразен административен акт, тъй като е издадено в нарушение на материалния закон, при съществени процесуални нарушения и не съответства на целта на закона.

Според Матев при приемането на бюджета за тази година не са били спазени административно-производствените правила, а именно процедурата по огласяване на проекта за бюджет.

Съгласно Закона за нормативните актове преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта го публикува на Интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14- дневен срок за предложения и становища по проекта.

„В конкретния случай обаче само поканата за публично обсъждане на проекта за бюджет е публикувана на сайта на Община Перник на 24.01.2012 г.“, посочва Матев и допълва: „Самият проект за Бюджет за 2012 г. е публикуван на страницата на Община Перник на 30.01.2012 г., но без да са публикувани мотивите за приемането му и съответният доклад. Публичното обсъждане на проекта за бюджет се е състояло на 31.01.2012 г. в конферентната зала на Двореца на културата – само един ден след като проекта за бюджет е бил публикуван на Интернет страницата на Община Перник.“

Така, според него, не е спазена определената от закона процедура по огласяване на Интернет страницата на общината и предоставяне на най-малко 14- дневен срок за предложения и становища от заинтересованите лица.

Това е съществено процесуално нарушение, което опорочава акта, тъй като се засягат и ограничават законните права и интереси на жалбоподателя и на другите заинтересовани лица. Посоченото по-горе нарушение представлява самостоятелно основание за отмяна на акта", категоричен е Матев.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.