iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отмениха доживотните присъди по делото "Килърите"

Отмениха доживотните присъди по делото "Килърите" 06_1434440592

Доживотните присъди по съдебния процес "Килъри" бяха отменени, а делото бе върнато отново на Варненския апелативен съд за ново разглеждане и произнасяне по обвиненията за убийство, като това става ясно от обявено вчера решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това е едно от най-шумните дела, тръгнали от операциите на Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ.

Върховните съдии връщат делото само по отношение на най-тежките обвинения - тези за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Причината според магистратите са нарушения на правото на защита. Затова и засега падат доживотните присъди на подсъдимите Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Те получиха тези присъди на две инстанции - и в Шуменския окръжен съд, и във Варненския апелативен съд.

Сега обаче присъдите са отменени от ВКС с аргумента, че ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Петър Стоянов. Негов защитник представил пред съда доказателство, че е ангажиран за конкретната дата с дело в Софийския апелативен съд. Съдът в Шумен обаче не се съобразил с това, приел неявяването за неоснователно и пристъпил към разпит само с участието на резервен защитник. Отделно, този защитник си направил отвод заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът не приел и отвода. Накрая, свидетелката отказала да дава показания заради притеснителни анонимни обаждания, а съдът решил да приеме показанията й от досъдебното производство и да я глоби. За резервния защитник ВКС пък определя, че не е проявил необходимата процесуална активност за пълноценно участие в събиране и проверка на доказателствата и не е имал поведение, с което да не злепостави интересите на защитавания от него подсъдим. Това се наблюдавало и от други заседания, включително нежелание да поиска по-лека мярка за неотклонение за подсъдимия.

"Допуснатото от първоинстанционния съд съществено процесуално нарушение в дейността по събирането и проверката на доказателствата е довела до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него", твърди ВКС. И още, че втората инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани, но не го е сторила. Затова и присъдата в тази част, както и относно гражданските искове е отменена. Върховните съдии обаче отказват да се произнесат дали доживотните присъди са съразмерни, защото на практика е възможно сега Апелативният съд отново да ги наложи и делото пак да стигне до ВКС.

Тримата върховни съдии подчертават, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства не води и до отмяна на осъждането за организирана престъпна група. Тук присъдите от 8 до 15 години на отделните подсъдими са окончателно потвърдени. По това обвинение Стоянов например бе осъден на 15 години затвор, а Васил Костов на 10 години лишаване от свобода.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.