iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Радомир няма да плаща неустойки за сметопочистване

Община Радомир няма да плаща неустойки за сметопочистване 08_1407397905

Софийският апелативен съд взе решение, че община Радомир няма да плаща неустойки по делото с комуналната фирма „Меско – ММ5”. Според магистратите неустойката, уговорената между страните, е нищожна поради противоречието й с добрите нрави.

„Меско-ММ5“, зад която стои бизнесмена Красимир Паргов, предяви иск за неустойка по сключения договор с Радомир за сметопочистване, сметоизвозване и депониране на отпадъците за 3 216 000 лв. Това представлява 20% от сумата, която тя би получила, ако се спази контарктът.

Апелативният съд също е преценил, че договорът между община Радомир и фирмата е сключен през 2009 година за 10 години в нарушение на Закона за обществените поръчки, който предвижда срок от 4 години. Не се дължат и 231 997 лева от годишната сума за сметопочистването в размер на 1 351 704 лева, които са платени на фирмата от общината. Или община Радомир дължи на фирмата сумата от 1 119 707 лева за периода от началото до края на 2012 г., през който общината е прекратила плащанията, въпреки че услугата е изпълнявана.

Фирмата на Паргов чистеше Радомир до ноември 2012 г. Зарази забавяне на плащания от общината „Меско – ММ5” си прибра кофите и спря да извозва отпадъците. Радомир прекрати договора с фирамата, а проблемът бе пренесен в съда.

Решението подлежи на обжалване в едномесечен срок.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.