iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ловецът, улучил случайно колега, беше признат за виновен

Ловецът, улучил случайно колега, беше признат за виновен 07_1437121383

Пернишкия Окръжен съд призна за виновен ловецът, улучил случайно по време на лов за глигани колега в гонката за диви прасета. Пострадалият Иван Степанов е бивш кмет на село Студена. Инцидентът стана преди две години и половина.

Във фаталната събота дружината както обикновено излязла да ловува в местност между село Боснек и Долна Диканя. Малко преди 15 часа претичало диво прасе, по което 5-6 ловци насочили пушките и стреляли. За лош късмет един от ранените бил и Степанов. За щастие до него е имало човек, който го е видял как се свлича на земята. Бившият кмет на село Студена бил отнесен на ръце от трима авджии, които го качили във високопроходим джип и с него изминали 1-2 километра до магистралата, откъдето го взела линейката. Направена му е операция в Пирогов, но въпреки усилията на лекарите той умира.

В хода на разследването стана ясно, че загиналият е напуснал пусията си и е тръгнал назад, за да преследва прасето, въпреки че не е имал право за това, тъй като не е бил гонач. Инструкциите са, че всеки може да стреля само напред и назад и няма право да мърда повече от крачка-две. Разследващи обявиха, че Степанов е бил ранен със сачми над допустимия калибър от 6 мм, които са забранени именно заради подобни инциденти.

Причинилият смъртта му ловец бе признат за виновен в това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – лов на дивеч, представляваща източник на повишена опасност и в нарушение на чл.65 т.15 от ЗЛОД – при провеждане на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие е забранено използването на сачми с диаметър над 6 мм. по непредпазливост е причинил смъртта на колегата си – авджия. Виновният В.П.обаче е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, поради което присъдата му –шест месеца лишаване от свобода, е условна, а изпитателвният срок е тригодишен. Той ще трябва да заплати и на правените от ОД на МВР разноски в хода на досъдебното производство в размер на 3592,80 лв, както и разноските, направени от пернишкия Окръжен съд в хода на съдебното производство от 630 лв.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.