iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кемпеса влиза за 15 години в затвора

Кемпеса влиза за 15 години в затвора 02_1393241373

Стойне Ставрев известен с прякора Кемпеса беше осъден на 15 години затвор за кражбата на 1.3 млиона лева от трезора на ЦКБ - Благоевград. 36-годишният перничанин бе признат за виновен за един от най-големите обири в страната на база косвени доказателства. При разкриване на престъплението така и не стана ясно как са отворени седемте сейфа в трезора, от които се изпариха парите на известни благоевградски бизнесмени. От 5 март до 15 април 2010 г. по мистериозен начин са задигнати 149 000 евро от сейфа на собственика на месокомбината "КФМ" ООД Тодор Наков, 150 000 евро от съдружничката му Тонка Трайкова, 149 000 лева от касиерката на дружеството Биляна Кишишева. 208 380 евро са изчезнали от сейфа на Дима Аламанова, голяма част от които били на бизнесмена Петър Колев, както и 81 грама златни бижута. Изпразнени били и сейфовете на бизнесмена Петър Пъдарев с 32 000 евро, на Димитър Ангелов - 18 000 евро, и 23 000 лв., както и парите на учителя по математика Костадин Калинов, който бил скътал 35 000 швейцарски франка от работа в чужбина, съпбщава struma.bg.

Според обвинението емпеса е направил "големия удар", като сключил договор за ползване на трезора, използвайки чужда лична карта - на името на софиянеца Страхил Радков. На името на Росен Велев той наел и трезор във Велико Търново. Фалшивият наемател влизал 16 пъти в трезора, винаги с шапка и очила, вземал отпечатъци от ключалките и изработвал ключове. Разследващите така и не разгадаха какви са били тези специални технически устройства. Няколко месеца след обира Стойне Ставрев е заловен в хотел в Слънчев бряг с 6000 лв. В негов сейф в столична банка са намерени 30 000 евро, за които твърди, че са от продажба на имот.

"Бях на почивка на морето. Дойдоха полицаи, които казаха, че ме издирват, и аз тръгнах доброволно с моя автомобил към полицейското управление. Не съм се крил, защото не съм извършил никакво престъпление. Изкарах 3 години и половина в затвора без никакви доказателства. Не е ясно как е извършена кражбата, на записите от охранителните камери нищо не се вижда. Банковите служителки твърдят, че крадецът бил рус, после черен. Няма нищо, което да ме уличава, и трябва да бъда оправдан. Но ако днес ме осъдят, има втора инстанция, след това ВКС. Щом трябва, ще изтърпя наказанието", каза Стойне Ставрев.

Вчера за пръв път той беше без белезници, тъй като на 30 януари е пуснат под домашен арест от САС, който изтърпява в Перник при майка си. „Ще трябва да направя ремонт на апартамента, защото след полицейския тараш всичко е лом. Един автобус барети са се изсипали да търсят парите в дома на майка ми. После моите 30 000 евро и 6000 лв., които ми взеха, не можаха да опазят от крадците в полицията”, припомни Кемпеса.

По ирония на съдбата парите, които бяха съхранявани като веществени доказателствени средства по делото, бяха крадени два пъти - един път от домакина на полицията в Благоевград, а след това от дознател. Кемпеса е твърдо решен да си търси обратно парите и вече е пуснал молба до съда. Не се оплаква от безпаричие, преди 3 седмици се прибрал в Перник с такси с няколко сака багаж от Бобовдолския затвор. Спазва стриктно домашния арест, за да не се окаже отново зад решетките. В четвъртък вечерта гледал с кеф мача „Лацио”-„Лудогорец“ и бил убеден, че българите ще бият. Яд го е, че не заложил за нашите момчета в „Еврофутбол”. Днес /б.ред. - вчера/ за пръв път обядвал като бял човек в благоевградската механа „Извора“ заедно с адвоката си Йордан Рашков. Поръчали си пържола, салата и чаша бяло вино.

Тричленният състав на Окръжен съд - Благоевград, председателстван от Иво Харамлийски, произнесе присъдата към 17.30 часа, два часа след предварително обявения час. Стойне Ставрев-Кемпеса беше осъден на 15 години затвор за кражбата. Отделно от това беше признат за виновен за 3 документни престъпления - че съставил договорите за трезора с неистински документи, както и че ползвал и укрил чуждите лични карти, като за всяко от тях получи по 1 година затвор. Съдия Харамлийски определи общо наказание от 15 години затвор, като осъди Кемпеса да плати на потърпевшите откраднатите 1,3 милиона лева, както и съдебни разноски за близо 30 000 лв. Съдът остави в сила мярката „домашен арест”. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

„Очаквах го. Ще се боря за оправдателна в горния съд“, каза Кемпеса, който прие присъдата с усмивка, а след това запали цигара пред съда.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.