iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобиха читалище „Просвета 1909”, районният съд отмени глобата

Глобиха читалище „Просвета 1909”, районният съд отмени глобата 08_1407824668

Читалище „Просвета 1909” в квартал Църква получи глоба от пернишката НАП. Причината е липсата на касов апарат. Глобата е в размер на 4 000 лв., но беше отменена от Районния съд в Перник.

При преглед от НАП на изисканите документи на 8 ноември миналата година инспекторите по приходите констатирали, че с договор от 2 декември 2008 г. община Перник е предоставила на читалището за безвъзмездно ползване сграда на два етажа и сутерен с площ 2 165 кв.м. за срок 10 г. От своя страна „Просвета” е предоставило част от имота под наем на различни фирми и организации – „БТК” АД, „Втори шанс НР” ООД, Клуб на пенсионера , Тенис клуб и две фолклорни формации. Наемните правоотношения и предоставяната от Общината субсидия формирали приходите на читалището. Инспекторът по приходите констатирал, че за заплащането на наемите читалището издава фактури, като по-голямата част от плащанията по договорите се извършва в брой в касата на читалището. По същият начин се отчитало и префактуриране на изразходвана ел.енергия. За сметките обаче читалището не давало касови бележки.

От „Просвета” обжалвали акта и той бил отменен с мотива, че това не е търговски обекти, наемите се плащат по банков път, а консумативите в кеш, но това не води до съществено нарушаване на фиска.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред по-висша инстанция.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.