iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банките също плачат

Банките също плачат 04_1429698578

Съдия от Силистра "санкционира" ОББ и Банка ДСК във връзка с несъстоятелността на „Бросс Холдинг” АД. Делата се гледали от Окръжен съд - Силистра на 11 март 2015 г. срещу вземанията на кредитор – компания Диси&Кем Компани, претендираща вземане от Бросс Холдинг АД в размер на над 43 млн.лв. С определенията си, публикувани на 3 април 2015 г., съдия Пламен Неделчев прекрати делата и осъди всяка от двете банки да заплатят на офшорката по 1 305 005.24 лв. за възнаграждение на назначения от Диси&Кем Компани юрисконсулт. Определенията по двете дела вече са обжалвани от финансовите институции пред Апелативен съд – Варна. Само досега общият размер на разноските, които двете банки са застрашени да платят във връзка с множеството дела по несъстоятелността на дружеството, вече надвишава сумата от 6 600 000 лв, по информация на ОББ.

Как банките смятат, че са били "изиграни":

 

  • На първо място, по подадените от двете банки сходни по съдържание възражения срещу вземанията на Диси&Кем Компани, Окръжен съд - Силистра образува две дела, с отделни номера, различни от основното производство по несъстоятелност. Според Търговския закон съдът по несъстоятелността следва да се произнесе по постъпилите възражения „в открито заседание“, а не в отделно дело, като „по възможност всички възражения се разглеждат в едно заседание“. Така, образуването на две отделни от основното производство по несъстоятелност дела, осигури възможността на съда да присъди разноски в тежест на двете банки по всяко едно от тях и то в посочения по-горе размер от 1 305 005.24 лв.
  • На второ място, назначаването на трудов договор на юрисконсулт от офшорката Диси&Кем Компани, й позволи да търси възнаграждение за осъществяваното от него процесуално представителство. Особеното е, че за присъждане на юристконсултско възнаграждение не е необходимо на съда да бъдат представени доказателства за реално плащане на посочената сума, каквито доказателства задължително се представят в случаите, когато се иска присъждане на адвокатски хонорар и дружеството е било представлявано от адвокат. Според ОББ основен въпрос е доколко действително е осъществена защита по делата от този юрисконсулт, която засега се свежда до предявяването на молби за присъждане на оспорваното от банките възнаграждение, но явно той си е свършил работата имайки предвид решенията на съда.
  • На трето място, съдът не съобрази специалните правила на производството по несъстоятелност. Те изрично посочват, че разноските на кредиторите по несъстоятелността се заплащат при осребряване на имуществото от длъжника, а не от другите кредитори. Това не е първият случай в производството по несъстоятелност на „Бросс Холдинг“ АД, в който Окръжен съд – Силистра присъжда разноски в подобен размер. Съдия Галина Енчева осъди Банка ДСК и ОББ да заплатят на Диси&Кем Компани още 1 305 025.24 лв. за юрисконсултско възнаграждение. Тази огромна сума бе присъдена в производството по атакуване на решението, с което бе признато вземането на офшорката в размер на 43 482 508 лв. Определението по това дело също е обжалвано пред Апелативен съд – Варна.
  • Предстои и друго предизвикателство пред ОББ и Банка ДСК. Те са задължени от съда да заплатят нови 900 000 лв. за възнаграждение на особен представител на „Бросс Холдинг“ АД по едно от делата, заведено от банките в опит да бъде върнато имуществото на длъжника в масата на несъстоятелността. Необходимостта от назначаване на особен представител е възникнала след заличаване на законните представители на дружеството в Търговския регистър, което е направено по тяхно искане. По този начин несъстоятелният длъжник остава без представители, които да го защитават пред съда, а оттам възниква възможността да се иска от съда назначаването на особен представител на дружеството. Така се стига до определянето на огромното по размер възнаграждение за особен представител от 900 000 лв., като не става ясно какъв е начинът, по който съдът е определил тази значителна сума.
  • Друг проблем на банките е с изплащането на такива суми, защото в писмото изразяват опасност за неплащане на тези разноски: "Съществува сериозна опасност с определянето на посочените разноски да бъде окончателно преградена възможността за защита на правата на Банка ДСК и ОББ, защото при неплащане на сумата делото ще бъде прекратено. Въпреки множеството предприети от двете банки опити за защита на правата им на кредитори на „Бросс Холдинг“ АД има реална опасност те не само да не съберат вземанията си, но и да бъдат осъдени да заплатят колосални по размер разноски по свързаните с несъстоятелността дела. Тези разноски включват и юрисконсултско възнаграждение на офшорното дружество и кредитор Диси&Кем Компани в размер от 3 900 000 лв., които до момента са присъдени от Окръжен съд – Силистра.

 

И всичко това е резултат от поредица порочни схеми, които освен производството по несъстоятелност, включват втори по ред особен залог на търговското предприятие на „Бросс Холдинг“ АД и две продажби по реда на ЗОЗ (Закон за особените залози), в резултат на които активите на длъжника са стопени, а добре работещите му химически заводи са продадени за 100 лв.

Това научихме от писмо до редакцията ни от Обединена българска банка Банка и ДСК, което препубликуваме без някои квалификации от тяхна страна относно хода на делото.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.