iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арбитражен съд има в Перник

Арбитражен съд има в Перник 10_1444126111

Перник вече има и арбитражен съд, учреден към местното представителство на КРИБ /Камара на работодателите и индустриалците в България/, като негови председатели са адвокатът Анжела Асенова и председателят на местната структура на КРИБ Георги Милев. Двамата са и председатели на Президиума на съда.

Арбитражният съд бе създаден в резултат на проявената гражданска инициатива от членовете на КРИБ-Перник, в резултат на споделеното от тях разбиране, че всички ние трябва да участваме активно в обществения живот и да съдействаме за решаване на проблемите в обществото, каза Анжела Асенова.

Арбитражният съд в Перник ще разглежда граждански и имуществени спорове. Делата ще бъдат разглеждани само на една инстанция, като решенията на съда са окончателни и въз основа на тях страните могат да се снабдят с изпълнителен лист и веднага да пристъпят към изпълнение.

Мисията, която си поставихме със създаването му, е да утвърдим арбитражното производство като форма на правораздаване, основано на бързина, на процесуална икономия и на точното прилагане на закона, подчерта Анжела Асенова. Тази мисия означава изключително голяма и осъзната отговорност към обществото, като арбитражният съд да бъде пример за утвърждаване на законността и на правния ред, каза още тя и допълни, че това е пътят към доверието и мисията, която се поема.

Към КРИБ ще бъде създаден и център за медиация, чиято цел е двете страни да постигнат предварително споразумение. Ако не успеят, следващата стъпка е арбитражният съд.

Вчера бе даден коктейл по повод учредяването на арбитражния съд, като поканени бяха юристи, съдии, бизнесмени, кандидати за кметове и др.

Радвам се, че в Перник най-после бе създаден арбитражен съд, чиято цел е да облекчи бизнеса, каза кметът Иван Иванов и обясни, че чрез него се съкращава времето и се помага на страните по-бързо да решат проблема си. При създалата се икономическа ситуация, бизнес отношенията не са нормални заради голямата междуфирмена задлъжнялост или пък заради некоректни отношения, посочи той и изрази надежда, че съдът ще заработи в правилната посока.

Областният управител Ирена Соколова изказа задоволството си затова, че бизнесът в лицето на КРИБ регулира отношенията си и проявява инициативност, така че да може да решава възникващи спорове с полза и за двете страни. Това е не просто необходимост, това е претенция, която отговаря на изискванията на времето, каза тя. Степента на междуфирмената задлъжнялост е огромна, а това е един от основните проблеми пред бизнеса и когато той сам намери стъпките, за да може да реши част от проблемите си, тогава държавата може да се радва и да помага, каза Соколова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.