iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Запалиха огньовете за Сурва

Запалиха огньовете за Сурва 01_1421221221

Снощи навсякъде в Пернишко пламнаха огньовете за Сурва. Това е най-вълнуващата нощ в годината. Сурвакари влизат във всеки дом, благославят го за берекет, за здраве, за късмет.

Преживяването е неописуемо и само който не е участвал като сурвакар или като зрител на тази невероятна фиеста, не може да усети красотата на празника.

Сурва в целия Пернишки регион се празнува през нощта на 13 срещу 14 януари – Нова година по стар стил. Иначе опустелите села се изпълват с живот, огньовете горят, а всеки дом гостоприемно отваря врати за сурвакарите.

Снощи бе даден старт на празника от Лесковец, където по традиция се срещнаха сурвакарските групи от селото и от Богданов дол. Болюкбашиите Елизабет на Лесковец и Венциславот Богданов дол кръстосват сабите и гостът пита:“Мир или война“, отговорът е „Мир“. С едноминутно мълчание двете групи почитат паметта на починалите през годината сурвакари, а след това се завихря ритуален танц около огъня. Извива се шопско харо, на което се хващат народният представител д-р Вяра Церовска и областният управител Ирена Соколова. Кметът на Перник Иван Иванов пожелава мирна и благодатна година и отправи пожелания за успешна представяне на предстоящия Международен фестивал в Перник.

В Черна гора се срещнаха групите на селото и на Батановци, пламнаха огньовете и в селата от Брезнишко, Радомирско, Земенско, Ковачевско. Навсякъде преживяването е неописуемо. Утре празникът продължава.

Не случайно ЮНЕСКО е вписал Перник за живо човешко съкровище!

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.