iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска откри сурвакарското село в Перник

Вяра Церовска откри сурвакарското село в Перник 01_1453973753

Кметът Вяра Церовска откри сурвакарското село на площад „Кракра” в Перник, като тя честити на перничани празника и каза, че традицията е това, което пази нашето национално самочувствие и достойнство.
„Българската музика, българските хора, българската песен и българската трапеза са неповторими, затова ние откриваме това сурвакарско селище, за да е пълна масата, за да е вкусен хляба, за да е омайно виното, за да са щастливи всички перничани и гости на града”, сподели Церовска и пожела на всички весело настроение през трите фестивални дни.

Градусът на настроението вдигнаха и танцьорите от “Граовска младост” при Двореца на културата, с главен художествен ръководител Венцислав Андонов и хореограф Тодор Тодоров.Те извиха кръшно хоро на площада, на което се хванаха кметът Вяра Церовска и нейните заместници – Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев, областният управител Александър Александров, както и много перничани.

Сурвакарското село е част от проявите предшестващи Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016”. Тук всеки ще може да изпие по чаша хубаво вино и да опита от хубавата скара. Традиционните сурвакарски мезета ще се предлагат в къщичките, разположени на площад „Кракра”. Търговците подредиха вече масите и очакват първите си посетители.
Тази година фестивалът е по-специален, защото се отбелязват 50 години от създаването му. Тазгодишното издание е 25-то, като след 2008-ма година той се провежда ежегодно. Интересът е още по-голям, тъй като обичая „Сурва” влезе и в листата на нематериалното културно наследство.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.