iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска откри изложбата в НДК

Вяра Церовска откри изложбата в НДК 01_1452673728

Вяра Церовска, която е кмет на град Перник, представи фотоизложбата "50 години Сурва", която се открива в НДК като съпътстващо събитие на 25-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри.

Избрали сме 50 снимки за юбилейните 50 години от създаването на фестивала. Няма как да опиша вълнението, опиянението на перничани от различни поколения, които в нощта на 13-и срещу 14-и тръгват по селата, с пъстри костюми, плашещи маски да гонят злото. На мегдана на селото групите се събират около огъня. Вратите на всеки дом се отварят. Традицията отдавна е надскочила границите на нашия град и границите на страната ни. Тя приобщава различни поколения и в това ще се уверят посетителите на изложбата.

От 2 декември 2015 година фестивалът е включен в представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Фестивалът има 7000 участници. Това го определя като най-големия фестивал не само в България, но и в Европа. Очакваме повече от 100 000 души да посетят фестивала.

По време на фестивала всеки изкарва най-доброто от себе си - позитивната част, това е магията на този празник. В този ден очакваме доброто да дойде. Знам, че когато много хора мислят така - то доброто се случва.

Сурва се провежда в края на месец януари.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.