iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска и председателят на журито проф. Георг Краев оцениха Сурва

Вяра Церовска и председателят на журито проф. Георг Краев оцениха Сурва 02_1454417813

На традиционна пресконференция вчера в Двореца на културата бяха официално обявени резултатите от 25-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016”. Ето какво оценка дадоха на срещата с журналисти кметът Вяра Церовска и председателят на журито проф. Георг Краев.

Кметът Вяра Церовска: Знам, че ние се превърнахме в един невероятен посланик на българската култура, на нашата традиция, на доброто, което искаме да победи. Вярвам, че този фестивал има невероятно бъдеще, знам, че ние община Перник ще направим всичко, за да запазим и да надградим това, което постигнахме тази година. Благодаря на екипа, който работи. Аз наистина вярвам, че ще направим Перник истинска столица на тези маскарадни игри, която ще бъде позната в целия свят. Благодаря на журито – за тяхната работа и търпение, затова че показват на групите какво трябва да направят и как следващата година да да бъдат още по-истински и по-добри.

Председателят на журито проф. Георг Краев: Беше ни изключително трудно да съумеем да оценим групите. Миналата година имаше среща с ръководителите на групите от Перник, на която им бяха разяснени правилата, които трябва да спазват за обичая Сурва, защото ЮНЕСКО значи правила. Затова е хубаво да ги спазваме, за да се гордеем с нашите маскарадни игри. За съжаление в много от групите се видя пластмаса, която се лееше, нови и странни персонажи, заимствани от Уолт Дисни и Хелуин. Аз оценявам това развитие, но кметът Вяра Церовска ме покани, за да оценя класическата традиция на вашите маскарадни игри. И в това отношение имахме голям зор, но в крайна сметка стигнахме до един резултат, който представя много добре съвременното състояние на маскарадните игри в България, тъй като Сурвата в Перник е общобългарска.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.