iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва започна със снимки

Сурва започна със снимки

Уникални фотоси на Йоана Такова и Снежанка Борисова запечатани от фестивала „Сурва” дадоха старт на проявите, посветени на международната маскарадна фиеста, като експозицията отвори врати в НДК в столицата под мотото „50 години Сурва”.

„С тези красиви фотографии на двете ни талантливи фотографки Йоана Такова и Снежана Борисова каня всички да заповядат в Перник” – с тези думи се обърна към всички гости кметът Вяра Церовска, която откри изложбата.

„С тази проява искаме да възбудим любопитството към традициите, които са наши и които ревностно пазим от поколение за поколение. Вижте тези фотографии нека те да ви развълнувата и заредят с тази магия, която само ние в този красив град можем да ви предоставим. Уникалната среща на поколенията може да ви зареди всички вас с едно настроение”, сподели още Вяра Церовска.

За духа на празника допринесоха и сурвакарите от Батановци и Драгичево,
които гониха злото и благославяха за здраве и берекет на откриването на фотоизложбата в НДК. Маргарита Зарева от вокална школа „Хармония” пък огласи сградата с букет от граовски песни, под съпровод на акордеон на нейния ръководител Валери Цветков.

Началото на Международния фестивал на маскарадните игри ще бъде на 29 януари, а игрите ще продължат до 31 януари. Очаква се тази година над 6 хиляди маскирани да се съберат за празника. Ще пристигнат и 14 маскарадни групи от чужбина, а гостите, които ще посрещнат перничани се очаква да бъдат над 100 хил. души.

„Тук има снимки от 2010 година, оттогава започнах да снимам фестивала”, сподели фотографката Йоана Такова. Любимите ми снимки са тези на групите от Банско и Ямбол, защото костюмите им са доста колоритни . Впечатляват ме дребните орнаменти –шарените паети, пискюлите. Искам чрез снимките да предам целия заряд и емоцията на Сурва, която може да се усети. За хубавата снимка обаче трябва да има 100 процента емоция . Човек трябва да дебне, да бъде един ловец на моменти и да се вгледа и в най-малкото и несъщественото, за да улови нещо интересно”, разкри още Йоана Такова.

Другата фотографка Снежанка Борисова пък не скри вълнението си, че когато чуе звъна на хлопотарите цялата изтръпва.

„Моят най-голям подарък е, че имам щастието да снимам и да се докосна до всички участници, това е невероятно преживяване. Много се вълнувам от малките деца, които участват, а аз обожавам да снимам деца. Виждам как подражават на възрастните хора. В повечето от снимките хващам очите, защото те са огледало на душата. Имам една любима снимка, на която освен пъстротата съм хванала и ярко сини очи, а върху миглите има сняг.Продължавам да увеличавам броя на тези, които съм успяла да запаля и да усетят тръпката. Имало е години, когато аз самата съм снимала маскирана”, разкри Снежанка Борисова.

Откриването на изложбата беше уважена от зам.-министъра на културата Боил Банов и заместник- министър на транспорта Валери Борисов, народния представител Ирена Соколова, зам-кметовете – Севделина Ковачева, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и Йордан Павлов, областния управител Александър Александров, председателя на Общинския съвет Иво Савов и неговите заместници Румяна Гьорева, Петър Първанов и Милан Миланов,както и от Людмил Веселинов, възпитаници на ПГТС „Арх. Йордан Миланов” , фотографи, творци и приятели.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.