iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва започна с многообразието на костюми

Сурва започна с многообразието на костюми 01_1454224985

България цяла, сега вази гледа! Тази пъстра черга трябва да влезе в рекордите на Гинес с многообразието на костюми, причудливи същества, гонещи злото, чакащи доброто- с тези думи на водещата -актрисата Латинка Петрова, започнаха двудневните състезателни дефилета на групите от цяла България на Сурва.

Коледарчета от Обединения детски комплекс отправиха традиционни благословии за здраве, берекет и добруване.

Официалният старт на фестивалната надпревара даде кметът Вяра Церовска, която пожела на перничани и всички гости заедно да преживеят магията на Сурва и да се насладят на празника.

Площад Кракра днес ще се напълни с кукери, сурвакари, бабугери и
джамалари от цяла България, като в състезанието мерят сили общо 91 групи. Своя колорит представят и 18 групи от чужбина- Албания, Беларус, Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия.

От 14 часа на втората сцена пред Двореца на културата ще започнат
изпълненията на чуждестранните групи.

Представянето на групите от България ще оценява жури в състав:
председател проф. д-р Георг Краев, фолклорист от департамент „Фолклорни изкуства” при НБУ и членове:
проф.д-р Албена Георгиева –заместник-директор на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, проф.д-р Николай Ненов-директор на РИМ-Русе, главен асистент д-р Милена Любенова от Института по етнология и фолклористика при БАН, Цветана Манова- етнолог, Елена Темелкова-художник, директор на Художествената галерия- Перник, Пламен Георгиев –представител на сурвакарската група от Кралев дол-носител на Златна маска 2015, Ивайло Иванов от сурвакарската група от Долни Раковец- носител на Златна маска и Нонко Станев от кукерска група от село Дъбене Старозагорско-носител на Златна маска 2015.

За поредна година зрителите също ще посочат своята група фаворит, а наградата на публиката ще бъде определена с SMS гласуване на номер 1915 за всички мобилни оператори.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.