iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва може да бъде одобрен като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО

Сурва може да бъде одобрен като  нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО 01_1421835223

До края на годината се очаква да бъде одобрена кандидатурата на фестивала "Сурва" като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО, каза кметът на Перник инж. Иван Иванов.

Патрон на 24-тия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който ще се започне на 30-ти януари и ще завърши на 1-ви февруари, е министър Вежди Рашидов. Очаква се в Перник на пристигнат експерти от ЮНЕСКО, които да решат дали да добавят традиционния фест в списъка с нематериалните богатства на света.

В новото издание на фестивала ще вземат участие 85 маскарадни групи с 5373 участници. Организаторите очакват 100 хил. гости, като чуждестранните групи са 11: от Албания, Индонезия, Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна и Хърватска.

"Партнираме си с много селища в страната в организацията на фестивала. Пернишкият фестивал на маскарадните игри "Сурва" е най-големият в България и най-представителният. Може да очаквате страхотно шоу, радост - и за участници, и за публика. Има от какво да се гордеете, това е живата съхранена традиция на игрите с маски", заяви пред iNews Славчо Чанев, от отдел "Култура” на Община Перник.

Той допълни, че пернишкият фестивал държи на традицията, затова новото е добре представено старо, това е състезателният характер. Има и иновативни моменти на съпътстващите дефилета, защото празникът се базира на автентичен народен обичай, но е пренесен в ново време, в градска среда.

Групите победители в "Сурва" се избират от жури и гласуване на публиката.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.