iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има изложба за Сурва до 22 януари

Ще има изложба за Сурва до 22 януари 01_1452517628

Утре официално ще бъде открита фотоизложба “50 ГОДИНИ СУРВА„ в Националния дворец на културата, като тя може да бъде видяна до 22 януари и се организира от Община Перник, в партньорство с Националния дворец на културата (НДК), по повод юбилейната годишнина на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” и неговото 25-то издание, което ще се проведе между 29 и 31 януари 2016 г. По време на откриването сурвакарски групи от Драгичево и Батановци ще гонят злото и ще благославят за здраве и берекет,а 11 годишната Маргарита Зарева ще извае глас.

Включените в експозицията 50-ет фотоси отразяват и показват специфичния колорит на маскарадните игри. Автори са:Йоана Такова и Снежанка Борисова.Те са уловили
моменти от представянето на маскарадни групи от различни етнографски райони на България. Като на повечето фотоси се отдава внимание на лицата на „Сурва“.

Маската сама по себе си е автентична, колоритна, наситена с много цветове и не случайно гостите на фестивала идват, за да се докоснат до нея и да се почувстват обновени. Самата тя носи магическа сила. Фотосите освен,че носят дълбока символика, разкриват,че направата на маските не е никак лесна. В Пернишко сурвакарските маски и облекла се изработват цяла година. При изработването им се влагат различни материали от кожи на овце и кози до пера,вълнена прежда,мъниста и сухи растения. Различните материали им придават вид на причудливи същества. Колкото по-страшни са те, толкова силата им срещу злото ще е по-голяма, а колкото по-силно звънят хлопките,толкова по-далеч ще избягат злите сили.

Фолклорните игри на сурвакарите и кукерите са с дълбоки езически корени и се възприемат като благослов за здраве и плодородие.
Международният фестивал на маскарадните игри“Сурва” се базира на Народния празник «Сурва» в Пернишко, който е признат за «Живо човешко съкровище» на България, а от 02.12.2015 г. е включен в Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.