iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подредиха кулинарна изложба за Сурва

Подредиха кулинарна изложба за Сурва 01_1454225600

Вкусна кулинарна изложба с ястия , характерни за нашия край, подредиха пенсионерските клубове от община Перник, като традиционната проява е част от съпътстващите изяви на 25-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“ . Вкусни блюда, погачи, баници, тутманици, зелници, сладки, кексове и сочни баклави, бяха изпълнили масите пред сградата на Общинския младежки дом.

Изложбата бе открита от кмета на община Перник Вяра Церовска. Тя поздрави възрастните хора за прекрасните гозби, които бяха приготвили.

„Няма нищо по-хубаво от празничната трапеза в тези дни. Тя винаги събира семейството, близките и приятелите. Прекрасно е традицията да се предава от майка на дъщеря, за да не се къса нишката”, сподели кметът Вяра Церовска и пожелая на всички много здраве и да пазят традицията и културата на нашия край.

С вкусни гозби се представиха и приятелите на Перник от сръбския град Лесковац. Те се бяха облекли и с традиционни носии, характерни за тяхната област.

Перничани и гостите на празника бяха привлечени от изящно украсените маси, от които ухаеха традиционния качамак, който е уникален български деликатес, ароматен боб в гърне и сърми. Сръчните жени от пенсионерските клубове черпеха минувачите и с интерес разказваха рецептите на гозбите си.

От хубавата трапеза опитаха и областният управител на Перник Александър Александров, заместник –кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев, председателят на Общинския съвет Иво Савов, както и членове на Федерацията на европейските карнавални градове.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.