iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почетоха Росица Янакиева и Желю Желев при откринването на Сурва

Почетоха Росица Янакиева и Желю Желев при откринването на Сурва 01_1422703590

Тържественият спектакъл за откриването на ХХІV Международен фестивал на маскарадните игри в Перник Сурва започна с минута мълчание в памет на споминалите се екскмет на Перник Росица Янакиева и президента Желю Желев.

Със светлина от факли дойдоха пред Двореца на културата официалните гости, водени от кмета на града Иван Иванов и краля на карнавалите Хенри ван дер Кроон. Пътя им осветяваха сурвакарите от Долна Секирна – миналогодишните носители на Голямата награда на фестивала, Златната маска.

Такъв вятър на откриването на маскарада Сурва в Перник никога не е имало. Толкова бурен бе на моменти, че хора тичаха да държат огромните видеоекрани пред Двореца на културата, които се люлееха бясно. Доста от гостите държаха шапките си с ръка, за да не ги отвее вятърът.

Фестивалният огън пламна трудно и за кратко. Вятърът бе мразовит, но стотици перничани плътно бяха окупирали пространството около Двореца, следейки на големите екрани какво се случва на сцената.

Тук бяха посланици на различни държави, народни представители, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на БСП Михаил Миков, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, областният управител Ирена Соколова, почти цялата парламентарна група на Реформаторския блок, чуждестранни делегации и много други.

Кметът Иван Иванов приветства всички с добре дошли на фестивала. Той припомни, че народният обичай Сурва е кандидат за включване в световната културна съкровищница на ЮНЕСКО и през следващата година Перник очаква това да се случи. 5-та година градът ни носи високата титла столица на маскарадните традиции. Гордост е, че през 2014 г. Нешънъл Джеографик обяви фестивала Сурва и Перник сред зимните топдестинации, каза той. Вярвам, че има какво да покажем на света и да предложим незабравимо преживяване на всички наши гости, обяви Иван Иванов и пожела на всички да се сбъдне благословът за здраве и добро, който носят сурвакарите и кукерите, с магията на чудото Сурва. Той благодари топло на спонсорите на фестивала, чиято добронамереност и щедрост помагат за мащабността и атрактивността на международното събитие.

Цветан Цветанов благодари на всички кметове на Перник, че са успели да съхранят традицията на Сурва през годините, както на бабите и дядовците, които предават старата българска традиция на децата и внуците си.

Зам.-министърът на културата Боил Банов поздрави всички от името на патрона на фестивала, министъра на културата Вежди Рашидов. Приемете моя искрен поклон затова, че успявате да поддържате живи маскарадните игри, които са очарователни и в същото време вълшебни, те са приказка, която народът ни предава през поколенията, предаде думите на министъра той.

Президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон поздрави всички на български с „Добър вечер”. За първи път искам да потвърдя, че съм достоен и радостен да бъда почетен гражданин на Перник. Вие сте чудесен пример за положителните емоции сред сурвакарите, на любовта и приятелството, които струят от празника. Чувствам се като у дома си тук в Перник – столицата на сурвакарските игри, отново повтори традиционните си думи кралят на карнавалите, които бяха посрещнати с аплодисменти.

Кметът предаде на войводата на фестивала символичния ключ на града и му заръча да управлява през празничните дни умно, мъдро, справедливо и с много веселие. Войводата пък се закле, че ще служи на фестивала и на доброто и че с чест ще изпълни всички заръки.

Той благослови всички присъстващи, като им нарече всички добрини да се изсипят над тях, а доброто сърце и здравето да ги съпътстват през цялата годна.

После прочете 10-тте воеводски заповеди, които всеки трябва задължително да спазва в карнавалните дни. Не пожелавай булката на младоженеца и още по-малко самия него, поддържай пространството около теб чисто, то е част от Европа, заръча той.

И още: Пий с мярка само студените газирани напитки – щото, зима е.

Пази ревниво традицията, както прочее пазиш собствената си съпруга и последно: ако тъща ти се заседи дълго на гости, потърси помощ от мечкарите.

Веднага след това започна зрелищната и стилна празнична програма. На сцената излязоха Майсторите на танца, които разказаха с танци вечната борба между доброто и злото. Магьосникът Маг Жиров демонстрира ловкост и вещина и зрителите видяха как маскирано момиче с вързани ръце и завързано здраво в чувал, по чудодеен начин на секундата изкочи в бяла рокля и без намек от въжета. После същата хубавица седеше във въздуха без никаква опора. За да докаже, че измама няма, Маг Жиров няколко пъти прокара около нея обръч.

Рок групата Rock on опъна здрави жици високо на балкона на Двореца и в притъмнялото небе се разнесе химна на Сурва.

Нежният славей на Перник, народната певица Валерия Момчилова зарадва перничани с прекрасни изпълнения. Десертът на вечерта обаче бяха Елица и Стунджи, които накараха да секне дъхът на публиката с темпераметнти изпълнения на ударни инструменти. Елица обяви, че по време на участието им в Евровизия, двамата със Стоян Янкулов са използвали сурвакарски маски от Перник, с което обраха овациите на перничани.

Последва огнено шоу, а след това пламна огромен огън, лумнаха сурвакарските звънци и маскираните мъже наобиколиха издигащите се високо в небето пламъци. Надянали страховити ликове, сурвакарите скачаха като един, спазвайки строг такт, за да прогонят лошотията и да се възцари доброто.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.