iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха Сурва в Брезник

Откриха Сурва в Брезник 01_1421513255

Фестивалът Сурва 2015 г. в Брезник с пищно шествие на площада в града днес. Като гости на празника присъстваха председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, народната представителка от пернишка област Вяра Церовска, кметът на Перник Иван Иванов, областният управител на Перник Ирена Соколова, заместик – кметове на Перник и множество видни гости.

Всички бяха поздравени от кмета на града Васил Узунов:

„Празникът „Сурва“ е атракция за всички нас жителите и гостите на община Брезник. Той е стойностен най-вече с малките участници, които се възпитават в духа на традицията, което е гаранция, че те ще продължат да се помнят и пресъздават, защото народ изгубил традициите си, загубва и самоличността си. Оглушителния грохот на звънците и клопатарите ще изгонят злото и лошотиите. Всички ние ще станем свидетели на един истински зимен народен празник. Ще прогоним злите сили и ще си пожелаем здраве и плодородие“, с тези думи Васил Узунов даде старт на дефилето.

Наградата за най-възрастен участник бе връчена на Йордан Любенов от Банище на 76 години.

Маскирани в костюми от овчи кожи или в текстилни костюми нарязани на ленти участниците във фестивала показаха обичаите „Сурва“ и „Сватба“. Всички носеха страшни ликове на главите си, за да прогонят злото. Талиите им са опасани със звънци, които често достигат до 40 кг. на тежина. Персонажите в групата са болюкбашия, мечка, мечкар, байрактар, поп, булка и младоженец, свекър и свекърва и цигани.

Празникът в Брезник продължи до тъмно. След дефилето на групите небето се озари от илюминации, а после бе запален ритуален огън, около който танцуваха маскираните.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.