iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха официално Сурва

Откриха официално Сурва 01_1452753033

Кметът на град Перник и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска официално откри снощи Сурва 2016 в пернишкото село Витановци, като празникът Сурва на 13 и 14 януари във всички села на общината е началото на големите сурвакарски празници, които ще завършат в края на месеца с провеждането на на XXV-я юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Тя поздрави присъстващитете жители и гости, като им пожела много здраве и берекет.

„С включването на фестивала в списъка на нематериалното културно наследство в ЮНЕСКО нашият празник излезе извън пределите на страната ни и стана празник на целия свят“, сподели развълнувано кметът на Перник.

Специални гости на маскарадните игри в селото бяха също зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, народният представител и Председател на ЖГЕРБ Ирена Соколова, Областният управител на Област Перник д-р Александър Александров, Главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Мария Донска, Организационният секретар на местната структура Владислав Владислав Караилиев и зам.-мет на Община Перник, областният координатор на МГЕРБ-Перник и зам.-кмет Денислав Захариев, зам.-кметът Севделина Ковачева, общински съветници в Община Перник, професори и доценти от Института по фолклористика към БАН и гости от София, които по стара традиция бяха посрещнати с баница с късмети. Своят спектакъл изнесоха сурвакарските групи от селата Мещица и Косача.

„Това, което най-много ми харесва в този фестивал е, че след толкова години традициите продължават да се спазват. Както виждаме има много млади хора и дечица, които са приемници на тези традиции, като по този начин съхраняват българското“, заяви Красимир Велчев. В центъра на всяко село снощи се запали ритуален огън, маскирани мъже танцуваха около него, възвестявайки с оглушителен шум победата на доброто над злото. През цялата нощ къщите бяха отворени за гости, а трапезите са пълни.

Кметът на Перник откри маскарадните игри и в селата Бучино и Люлин, както и в град Батановци, където сурвакарските игри започнаха със запалването на ритуален огън.

Празникът Сурва е най таченият в Пернишко. За този ден се събират близки, роднини, приятели които готвят тези срещи цялата година. Днес на много места в общината по селските пътища не може да се мине, ако не се плати „пътен данък” на сурвакарите, които следят за движението. Няма къща, която да не се посети от сурвакарска група за здраве и берикет.Интересно е, че села от общината и областта, които нямат много постоянно население за празника участват с групи от по 30-40 човека – все хора, които носят традицията през поколенията. Те влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството и добитъка, като ги потупват по гърба със суровачки, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините с лакомства, плодове и гердани от кравайчета и пуканки.Огромните маски, наричани в Пернишко ликове, се изработват цяла година. Те са направени от дърва, кокали, пера, кожа, и в тях са вложени най-различни материали, които човешкото въображение може да измисли. Често маските са високи, някои достигат до 2 метра и изобразявате фантастични животни. Колкото по-плашещи са маските, толкова по-голяма е силата им срещу злото. Изработването им е семейна традиция и се предава от бащи на деца. Преди празника маските задължително се държат в тайна, за да изненадат всички и да запазят магическата си сила. Често костюмите тежат над 50 кг, но всеки участник се стреми да покаже най-оригиналния.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.