iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязват Нова година по стар стил

Отбелязват Нова година по стар стил 01_1452672954

Нощес със запалени огньове, кукери и сурвакари в Пернишко ще посрещнат Нова година по стар стил, като "Сурва" традиционно се отбелязва в нощта срещу Васильовден .

Той е най-големият зимен празник тук. Маскирани със страшни ликове мъже играят край ритуални огньове, обхождат домовете и гонят злото. Сурвакари ще излязат довечера в 53 населени места в Пернишка област. С песента на хлопкита на над 5000 изпълнители, танцуващи около ритуалния огън започва най таченият зимен празник в региона. По хилядолетна традиция той се отбелязва в нощта на 13 срещу 13 януари на старостилния Васильовден.

Сурвакари и кукери обикалят от къща на къща цяла нощ и гонят злите духове от старата година. Дом, който не е посетен от маскираните, се счита за прокълнат. Кукерите палят огньове по селата и играят ритуален танц около него.Традицията се е запазила във всички пернишки села. На 14 януари, какъвто и ден от седмицата да се пада той, никой не ходи на работа. Всеки се спасява както може - с фалшиви болнични или най-често с отпуски. Хората, родени в Пернишко, пристигат от цялата страна, за да празнуват с близките си. Традицията е толкова зачитана, че няма човек, който да не празнува нощес и утре. Цяла година хората, които ще се маскират, коват маските си в специални работилници, които се наричат мечкарници. До празника, те трябва да не се показват на никого, за да не загубят магическата си сила, според традицията.Обичаят е вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство като "Живо човешко съкровище". Той вече е в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство на човечеството.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.