iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От Долна Секирна дадоха на Вежди Рашдов зелник и ракия

От Долна Секирна дадоха на Вежди Рашдов зелник и ракия 01_1421829052

Мнистърът на културата Вежди Рашидов загря за "Сурва", като сурвакарите от Долна Секирна го подгряха със зелник и люта граовска ракия.

Това стана по време на пресконференция в Министерството на културата във връзка с предстоящия фестивал на маскарадните игри. В нея взеха участие още областният управител Ирена Соколова, кметът на община Перник инж. Иван Иванов и неговият заместник Румяна Гьорева, директорът на Регионалния исторически музей Емилия Велинова и главният експерт в сектор „Култура” в общината Славчо Чанев. В представянето на фестивала се включиха и талисманите Сура и Сури, както и сурвакарите от Долна Секирна.

Министерството на културата винаги е имало своята традиция да застава зад всички традиции, които определят идентичността на българския народ, каза министър Вежди Рашидов. „Мартениците и „Сурва“ са ритуали, които показват отношението на българина към колорит и духовност“, допълни още той. От думите му стана ясно, че са предложили „Сурва“ да бъде вписана като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО. „Ще поддържаме вечно живи традициите в нашите души“, заяви министърът.

„През 2013 година „Сурва“ кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство и очакванията са до края на 2015 година да бъде приета”. Това каза кметът на Община Перник инж. Иван Иванов.

Той припомни, че атрактивното зрелище по традиция се провежда в последната седмица на месец януари . Тази година ще бъде на 30 и 31 януари и 1-ви февруари.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година и тази година в него ще се изявят 5373-ма участници в 85 маскарадни групи. От тях 37 групи са от Пернишка област, а 36 от други области в страната.

„Във фестивала се включват още групи от Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина. Най-младият участник е на 2 години от село Александрово, а най-възрастният – на 80 години от кв. Бела вода“, допълни кметът на Община Перник.

За традициите и историята на „Сурва” разказа и областният управител Ирена Соколова. “Иска ни се повече българи да станат съпричастни към националната традиция, която Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” представя. Той e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски“, изтъкна Соколова.

За новите моменти в програмата на 24-то издание на фестивала разказа заместник- кметът Румяна Гьорева. Сред най-атрактивните са „На казана” – забавна дегустация на традиционни зимни напитки, фестивално „Selfi”, конкурс – дегустация на вина, произведени от пернишки винари-любители, авторали с презентация на сурвакарски ликове и маски. В рамките на фестивала ще се проведе и научна конференция. Тя ще бъде на 30 януари под наслов „Маски и култура”.

Партнираме си с много селища в страната в организацията на фестивала. Това каза Славчо Чанев от отдел „Култура” . Пернишкият фестивал е най-старият, първият в България и ние с отворено сърце споделяме“, коментира той.

Тази година община Перник ще посрещне над 100 000 гости от страната и чужбина.

Фестивалът в Перник се провежда вече 49 години. Той започва като „Зимен карнавал”, преминава в национален, фестивал с международно участие и по-късно става Международен фестивал. От 1995 година Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 година градът е обявен за столица на маскарадните традиции.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.