iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От 29 до 31 януари 2016 г. ще се проведе Сурва в Перник

От 29 до 31 януари 2016 г. ще се проведе Сурва в Перник 12_1451466619

13 чуждестранни и 76 български групи ще дефилират на юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. На него ще се чества и 50-годишнината от основаването на карнавалната фиеста. Над 5 000 ще бъдат участниците в най-мащабното фолклорно събитие на Балканите, което ще тече от 29 до 31 януари 2016 г.

40 от формациите са от област Перник и както всяка година те отново ще бъдат здравият гръбнак на маскарадното събитие. Интересът към него е изключително голям, съобщи кметът Вяра Церовска. Вече са акредитирани много наши и чужди журналисти, а всички леглови бази, с които разполага Перник са запълнени. Затова са наети хотели и в София. Очаква, че ще има увеличение в броя на участниците във фестивала, тъй като заявки се приемат до средата на месец януари.

За първи път пристига група от Република Мали, която ще демонстрира културата на седмата по големина държава в Африка.

За втори път Община Перник ще валидира пощенска марка, този път посветена на 50-годишнината от основаването на фестивала. Неин автор ще бъде пернишкият художник Людмил Веселинов. Преди 10 г., през 2004-та, той създаде пощенска марка с винетка в блок-лист, отново посветена на „Сурва”, включващо, специален илюстрован пощенски плик и първодневен печат.

За юбилейното фестивално издание ще бъде издадена специална карта на дефилетата и всички съпътстващи събития, обяви ресорният зам.-кмет Севделина Ковачева.

На 12 януари в НДК ще бъде открита фотоизложба за „Сурва”, за която са подбрани най-добрите 60 фотоса на пернишки фотографи. Перничани ще могат да видят експозицията на 29 януари в града, а след това тя ще отпътува за Лондон и Брюксел.

Предвижда се и откриването и на сборна художествена изложба на тема „Маскарад” с картини на художници от Перник, Ямбол, Бургас, София, Сливен и др. На откриването ще присъстват кметовете на тези градове.

Предесателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично ще връчи сертификата на кмета Вяра Церовска за включването на народния обичай „Сурва” в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Това ще стане по време на официалното откриване на ХХV-я Международен маскараден фестивал.

От българското представителство на ЮНЕСКО пък ще има хора, които ще присъстват по време на обичая Сурва по пернишките села, който се тачи всяка година на 13 срещу 14 януари.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.