iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очакванията за Сурва са големи

Очакванията за Сурва са големи 01_1453450513

Зам. кметът на Община Перник, отговарящ за културата и образованието Севдалина Ковачева, дава информация за Сурва.

Госпожо зам.кмет С. Ковачева, тази година се провежда 25-тото издание на Сурва. Юбилей. Как ще бъде отбелязан фестивала и какво е новото?

- Първо тази година е по-различна,защото е юбилейна и очакванията са много по-големи, затова и организацията трябва да е перфектна. Подготвили сме различни интересни моменти. За мен е важно при провеждането на такива големи, мащабни събития, да има няколко акцента, върху които да се съсредоточим и те да са стойностни. Едно от тях, което ще е в навечерието на фестивала е валидиране на юбилейна пощенска марка в блок,специален печат и илюстрован плик.Автор на проекта е художника Людмил Веселинов. Идеята е един вид марката за 50 години „Сурва“ да бъде като „посланик“ на България по света, за да покаже една българска традиция запазена със своя колорит и ритуали.

Разбира се най-дълго чаканият момент ще е връчването на сертификата за включването на обичая “ Сурова“ в листата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Имаме потвърждение, че това ще направи лично генералният директор на световната организация Ирина Бокова.

Тече подготовката и реализацията на обща художествена изложба “Маскарад“ на произведения на изкуствата от други регионални галерии. За първи път Сурва прави фотоизложба в столицата на България - София, в сградата на НДК.

Какви са вашите наблюдения, как бе посрещната изложбата и ще има ли развитие тя?

- Наистина идеята за това да приканим софиянци и гости да дойдат в Перник чрез изкуството, в случая с фотоизложба и представена с атрактивните сурвакарски групи. Това не е правено досега. Изложбата „50 години Сурва“ е изложба за фестивала, а не за празника Сурва. Затова снимките показват колорита, цветовете, различните маски на сурвакари и кукери от страната, които си дават среща в Перник на маскарадния фестивал. Реших да включим в експозицията символичен брой фотоси 50 – колкото години се навършват от създаването на фестивала. Някои от снимките са лица, други детайли, но всичките имат своя различен поглед – на техните автори. Защо избрах точно фотографите Йоана Такова и Снежанака Борисова? Ами, защото първо те са перничанки, те са вряли и кипяли във този фестивал, знаят вече всеки детайл и коя маска от кой край е, т.е имат усещане за магията на Сурва и са го уловили и предали чрез това, което умеят и което правят с любов – снимането. Тази изложба цели да въздейства емоционално и зрително и аз мисля, че го постигнахме. Освен това, каквя по-хубава презентация на млади талантливи хора от Перник и то с български привкус. Тези фотоси ще дойдат и в Перник като част от фестивала и перничани ще ги видят и ще се убедят, че те зареждат позитивно, а в днешно време имаме нужда имено от това. Понякога малките стъпки се оказват големи крачки и аз искрено се надявам това да е така. И нека знаем , че ако искаме промяна за града, за неговия имидж и хората тук трябва да започнем първо от себе си.

Може ли да откриете малко от сцената на откриването на фестивала Сурва– какво ще видят перничани на сцената на Сурва тази година?

- Подготвили сме подобаващо грандиозно откриване, което ще бъде на сцената пред Двореца на културата, а тя има съвсем нов дизайн. Но за сега ще запазя изненадата, само ще намекна че трябва да очакваме един истински спектакъл. Смятаме от тази година да въведем една традиция на фестивала да включим и учениците. Като за първа година възложихме задачата на VI-то училище, които изработиха над 100 маски и които ще покажем по алеята за дефилетата. Смятам че това ще е един стимул за тях и удоволствие за нас. Запазихме традицията откриването да е съпроводено с факелно шествие, но за първи път ще използваме музикална заря. Спектакълът е дело на Mайсторите на танца. А вечерта ще продължи с концерт с участие на Ива Давидова.

През останалите дни на дефилета какво да очакваме?

- Ще разчитаме активно тази година на младите хора, за целта ще има три конкурса –литературен, фотографски и селфи конкурс. Надяваме се, че цялата цветна феерия в Перник ще предизвика тяхното въобръжение , пък и наградите осигурени от спонсора си заслужават. Ще има най-различни уъркшопове, познатата ни мечкарница или работилница за маски. Фотоателие, където всеки ще може да облече сурвакарски костюм и да сложи маска, за своето селфи. В събота ще има дегустация на традиционните зимни ястия , а в неделя за всички ще готви Иван Звездев. На естрадата на градски парк той ще забърка за присъстващите кавърма по граовски, но и още нещо.

Очакват ли се ВИП гости на фестивала тази година? Кои?

- Вече споменах , че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще бъде на откриването. Тук ще е и Президентът на Федерацията на Европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон,представители на страните членове във ФЕКГ - Швеция, Словения Македония. Поканили сме президента , премиера , депутати, посланици, учени,професори, специалсти,хора на изкуството - изпратили сме около 1000 покани, а всъщност има запитване от някои хора дали случайно не сме ги пропуснали, а други пък искат покана, за да дойдат.

Каква посещаемост очаквате тази година от фестивала? Ще има ли международно отразяване на Сурва? Има ли международен интерес?

- Рекорден брой участници ще дефилират тази година- 6500 участници, като групите от България са 92 , а от чужбина 18. Ще се включат представители на Сърбия, Македония, Русия, Словения, Албания. За първи път ще има и африканска група от Мали. Рекорден ще е броят на участващите от Македония – шест групи от различни райони. Като представителите на гр.Велес и гр.Берова идват също за първи път. Усилено тече в момента акредитацията за журналисти. На ден пристигат по десет заявки. Има журналисти от Испания, Англия, Турция, представители на китайската агенция Синхуа, на Асошйетет прес. У нас освен медийните партньори, които са БНТ ,БНР, БТА, и "24 часа", почти всички телевизии проявяват интерес, има агенции , списания фотографи на свободна практика.

Как смятате, че трябва да се развива Сурва занапред?

- Смятам ,че празникът ако иска да се съхрани трябва да има нова концепция на самата организация т.е липсва мениджмънт, който да разработи така събитието, че да остане да е все така колоритно и привличащо посетители и в същото време да не е във финансова тежест на общината. Защото само ние, които организираме, знаем какви са истинските мащаби колко костват те . И тук е мястото да благодаря на местните бизнеси, които винаги са подкрепяли в това отношение Община Перник и сега подадоха ръка на кмета Вяра Церовска и няма да оставят града и това културно събитие, което се очертава първото голямо мероприятие за годината и за страната. Дай Боже, да е и най-запомнящо се!

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.