iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 5 000 българи ще има на Сурва

Над 5 000 българи ще има на Сурва 01_1421751147

В XXIV международен фестивал на маскарадните игри "Сурва"-Перник 2015 г. се очаква да присъстват 85 групи с 5371 участници.

Българските участници са 5 048. Групите от Пернишка област са 37, а от останалите области в България - 36. Отделно от това около 100 000 гости на община Перник се очакват в дните на фестивала. Той ще се проведе от 30 януари до 1 февруари.

Групите от чужбина са 12 с 325 участници. Така Сурва-2015. очаква групи от Гърция, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Палестина, Сърбия и Индонезия.

В последните дни на месеца организаторите обещават всички гости да станат свидетели на бляскав спектакъл. Огньове и илюминации ще ни потопят в мистерията на фестивалната надпревара. По улиците на Перник групите ще показват колорита на своите неповторими маски и костюми. Ще има и импровизирани сцени, интересни изложби в залите на града и базари.

Фестивалът се провежда вече 49 години и се слави като най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на обредност.

Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че МК винаги е имало своята политика да застава зад всички български традиции, които носят идентичността на българския народ. "С международния фестивал на маскарадните игри, град Перник е в списъка на ЮНЕСКО за вписване в престижната листа на нематериалното културно наследство. Кандидатурата е от 2013г. и очакванията са, че до края на 2015 година тя ще бъде приета", каза кметът на Перник инж. Иван Иванов. Той припомни, че фестивалът се организира от община Перник от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. Най-атрактивният акцент е двудневно състезателно дефиле на маскарадните групи.

Източник: bgnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.