iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иван Иванов даде старт на Сурва

Иван Иванов даде старт на Сурва 01_1422702362

Стартът на фестивалното дефиле в първия ден на маскарадните игри Сурва беше даден от кметът на Перник Иван Иванов.

Той приветства всички граждани и гости с „Добре дошли” и пожела на всички участници успех в надпреварата по автентичност и артистичност.

„Днес и утре на този площад ще си дадат среща десетки маскарадни групи от страната и чужбина. Чрез страховитите маски и звъна на чановете, за пореден път ще изгоним злото и лошотията. Ще си пожелаем здраве и плодородие и чрез играта на млади и стари ще продължим народната традиция, ще я доразвием и обогатим”- каза в приветствието си Иван Иванов.

Президентът на ФЕКГ и почетен гражданин на Перник Хенри ван Дер Кроон сподели пред публиката, че рано тази сутрин е запалил свещ в църквата и се е помолил за хубаво време в Перник.

Официалните гости сред които бяха и областният управител Ирена Соколова, народният представител д-р Вяра Церовска и заместник-кметът Румяна Гьорева, делегацията от ФЕКГ, бяха суровакани от малките сурвакарчета при Обединения детски комплекс.

Фестивалното дефиле откриха мажоретките при 6-то СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, а първите, които се представиха пред журито бяха сурвакарите от село Драгичево.

Представянето на групите, ще бъде оценявано от жури, председателствано от проф. д-р Георг Краев- фолклорист в департамента по фолклорни изкуства при НБУ и членове- проф.д-р Рачко Попов- етнолог от института по етнология и фолклористика при БАН, доц. д-р Николай Ненов- етнолог, директор на РИМ- Русе, Цветана Манова- етнолог, Елена Темелкова- художник , Владимир Йорданов- сурвакар от групата на Долна Секирна, носители на златна маска от фестивала миналата година и Димитрина Драганова от кукерската група на село Челник, Ямболско, носител на златна маска от миналогодишния фестивал.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.