iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирина Бокова ще дойде в Перник

Ирина Бокова ще дойде в Перник 12_1449758523

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пристига на юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник, като тя ще присъства на официалното откриване на фиестата на 29 януари 2016 г.

Това съобщава Ирина Бокова в писмо да кмета на община Перник Вяра Церовска, като отправя и поздравите си за включването на народния обичай “Сурва” в световната културната съкровищна на ЮНЕСКО. Наред с националните мерки за опазване, вписването на дълговечната традиция в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството, ще гарантира и съхрани ролята на Сурва като мост между поколенията и ще бъдат насърчени младите хора да продължат традицията сред местните общности, пише тя.

Вписването на празника е признание за всички жители на Пернишка област, които го приемат като емблема на културната им идентичност, посочва още писмото си Ирина Бокова и подчертава, че това е огромно международно признание, което ще фокусира вниманието на обществеността и медиите върху значението на обичая в национален и световен мащаб.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.