iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирина Бокова лично е поздравила Вяра Церовска за Сурва

Ирина Бокова лично е поздравила Вяра Церовска за Сурва 12_1449070277

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично е поздравила кмета на Перник Вяра Церовска. Причината за одобрението е кандидатурата на обичая ”Сурва” като нематериално световно наследство в списъка на ЮНЕСКО.

„Г-жа Бокова лично се обади да поздрави перничани за този голям успех и за това голямо признание”, сподели развълнувана пред журналисти Вяра Церовска и допълни, че поздравителни адреси са отправени още от Министерството на външните работи и Министерството на културата.

Хубавата новина стана факт днес на десетата сесия на Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно наследство в Намибия.

„Това един проект, чиито автори са Цветана Манова, дългогодишен експерт в Регионалния исторически музей, заедно с още 31 сурвакарски групи. Инициативата е на тогавашния заместник – кмет на община Перник Илинка Никифорова, както и с активната работа и съдействие на хората в отдел „Култура” – Славчо Чанев, Милчо Георгиев, Иванка Василева и Владимир Русев”, коментира Церовска .

По думите на кмета много българи днес са се радвали, че обичаят „Сурва” е станал Световно наследство. „Това е още един допълнителен стимул, за да направим по-добър маскарадния фестивал”, каза Вяра Цервоска.

През 2016 година фестивалът „Сурва”ще чества двоен юбилей – той ще е 25 поред и ще се навършат 50 години от основаването му.

„Това е изключително признание за обичая Сурва. Няма по-високо стъпало. Сертификатът, който трябва да получим, ще бъде връчен на 29-ти януари 2016 година, в самото начало на фестивала, лично от Ирина Бокова. По този начин ще бъде финализиран процесът, за който много хора и много години са работили”, сподели заместник-кметът Севделина Ковачева .

В процеса през годините са участвали още директорът на пернишкия музей Емилия Велинова, както и специалистите от Националния институт по фолклор към БАН – Иглика Мишкова, Милена Любенова и Ваня Матеева. Кандидатурата бе илюстрирана с филм, разработена от перничанина Симеон Григоров.

Зам.-кметът Ковачева сподели в аванс, че ще има много нови елементи в главната програма, която съпровожда фестивала.

Към този етап има 11 групи от чужбина, които са заявили участие. Очакват се още четири да потвърдят. Над 1200 пък ще бъдат българските участници, а за първи път ще има и представители от Балашиха, които ще се изявят с карнавална група във фиестата. Очаква се потвърждение и от побратимения на Перник китайски град Хуай ан.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.