iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има нов филм за Сурва

Има нов филм за Сурва 03_1457363706

„Сурва – минало, настояще и бъдеще”. Това е името на най-новия филм, който вече е факт. Той показва емоцията от празника по селата на 13 срещу 14 януари и уникалната атмосфера от XXV-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

„Най-новият филм за Сурва вече е факт! Благодаря на целия екип, който работи за неговото създаване с огромно желание, професионализъм и любов! Специални благодарности на оператора Калин Живков и монтажиста Цветелина Лямова за вложената енергия и креативност, които направиха “Сурва- минало, настояще и бъдеще” прекрасен шедьовър, с който да се гордеем!”, пише на стената си във фейсбук заместник –кметът Севделина Ковачева.

Филмът, създаден по идея на община Перник, е с продължителност 44 минути. Той показва кадри от изработването на страховитите маски по селата, както и от зрелищния спектакъл на отриването на мащабния международен фестивал. Зрителите ще видят как генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчва на кмета Вяра Церовска сертификата за включването на празника “Сурва” в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Интересни факти за обичая във филма разказват проф. Георг Краев, етнологът Цветана Манова и майстори на маски.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.