iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хенри ван дер Кроон заседна за кратко в асансьора на община Радомир

Хенри ван дер Кроон заседна за кратко в асансьора на община Радомир 02_1422948663

В асансьор в Община Радомир заседна кралят на карнавалите Хенри ван дер Кроон. Аварията беше оправена бързо и делегацията от Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ бързо бе извадена от конфузната ситуация.

Президентът на ФЕКГ направи първата си визита в Радомир откакто градът стана един от най-младите членове на европейското карнавално семейство. Радомир се приобщи към ФЕКГ от 12 май 2014 г. заедно с Габрово и Казанлък.

Пред сградата на Общината Хенри ван дер Кроон бе посрещнат от екота на сурвакарски звънци и маскирани младежи от дружината на село Извор. После баронът получи в дар от кмета Пламен Алексиев статуетка на радомирски бозаджия – реплика на единствения по рода си паметник в Европа и символ на Радомир. След официалностите кралят на карнавалите има възможност да опита истинска радомирска боза.

От своя страна Хенри ван дер Кроон поднесе на Пламен Алексиев почетен плакет на президента на ФЕКГ за спомен от визитата му и го закичи със специален медал на Федерацията, който по думите му е направен от 22-каратово злато и инкрустиран с цели три диаманта. Цялата церемония завърши с международния карнавален възглас „Ясу! Ясу! Ясу!”.

Да бъдем член на ФЕКГ е стара наша мечта, призна кметът Пламен Алексиев и обеща пред краля на карнавалите, че сурвакарските групи – пазители на автентичните традиции, ще изпълнят със съдържание членството на Радомир в карнавалната Федерация.

Радомирецът Бисер Боянов, който не пропуска да поднесе дар на краля на карнавалите, когато е в Перник, сега му подари реплика на конска муниция, наречена „Двете мечки” – част от Лещенското златно съкровище и уникална черно-бяла снимка на първия фестивал на маскарадните игри, проведен в Перник през 1966 г. Кадърът е запечатал сурвакарите от село Лесковец, което някога е било към Радомирска околия. Даровете са за това, които Хенри ван дер Кроон прави за Перник, за Радомир и за България като президент на ХЕКГ, каза Боянов и му пожела дълголетие. Много ме глезите, бе възгласът на президента на ФЕКГ за всички получени подаръци.

Преди 15 години бях в Радомир и видях замръзналия водопад, когато кмет беше Злати Стойчев, спомни си Хенри ван дер Кроон.

По-късно той посети Старо село и уникалния му средновековен храм от 15 век “Възнесение Господне”, за който специалистите смята, че иконописта е илюстрация на Паисиевата история.

После Хенри ван дер Кроон отиде и до село Друган, където го посрещна тамошната сурвакарска дружина и голям сурвакарски огън.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.