iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фестивалът Сурва приключи вчера

Фестивалът Сурва приключи вчера 02_1454316666

Сурва свърши вчера, като празничният кипеж, който бе обхванал Перник утихна. Градът бе многолюден както никога досега, шумен от звънците на близо 6400 участници. Около осем часа отзвуча и последният звън на многогласните сурвакарски звънци и хлопатари.

Кметът Вяра Церовска закри ХХV-я Международен фестивал на маскарадните игри-един усппешен и незабравим празник. Войводата докладва на кмета, че фестивалът е минал успешно при безупречна организация и ред и че всички се веселиха и се пречистиха в духа на Сурва.

Кметът връчи тазгодишната награда на името на учредителят на пернишкия фестивал „Йордан Николов“ на Милчо Георгиев. Призът се дава за значим принос в организацията, провеждането и популяризирането на маскарада. Георгиев е старши експерт в отдел ”Образование и култура“ в общинската администрация, а с фестивала е свързан от седмото му издание, от 1977 г. досега. Автор е на над 70 публикации за запазване на любителското художествено творчество.

Със специална награда бе отличена етнологът Цветана Манова за изключителния й принос за вписването на народния обичай “Сурва” в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Тя благодари и стори поклон доземи на народа, който е съхранил традицията.

С приз бе удостоен и екипът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, изготвил досието за кандидатурата на обичая “Сурова” в световната съкровищница на ЮНЕСКО. VІ СОУ, чиито възпитаници направиха украсата за маскарада, също получиха награда. За добрата организация и успешния юбилеен фестивал тази година беше отличен заместник-кметът по образование и култура Севделина Ковачева. Тя благодари на целия екип от отдел “Култура“, положили максимални усилия хилядите участници и гости да бъдат посрещнати подобаващо и да се чувстват като у дома си.

Преди да си вземе довиждане с Перник, президентът на ФЕКГ Ван дер Кроон се качи на сцената и сподели ,че в неговата родина на хиляди километри оттук са разбрали от репортаж по световна медия, че той е в Перник. Сега вече цяла Европа знае за Перник, каза кралят на карнавалите и благодари на новия кмет Вяра Церовска и на досегашните общински управи затова, че са направили от “Сурва” културно събитие в Европа. Кроон се обърна и към всички с думите: „Уважаеми участници, не забравяйте ,че аз съм един от вас и още веднъж с гордост казвам ,че сте мои съграждани“.

Последните акорди вечерта на закриването отново бяха на Майсторите на танца, които доказаха, че заслужено носят името си.

Така бе затворена страницата на едно вълшебство, което на никого не му се искаше да завърши. Важното е да пазим традициите и духа на доброто, за да има Сурва и да пребъде.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.