iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фестивалът „Сурва 2016” в Брезник започва днес

Фестивалът „Сурва 2016” в Брезник започва днес 01_1452943524

Днес започва вълшебният, мистичен и зареден с магия ХІІІ маскараден фестивал „Сурва 2016” в Брезник. Той винаги предхожда международния фестивал на маскарадните игри в Перник, където на 30 и 31 януари ще дефилират и достолепните брезнишки сурвакари.

За 13-та поредна година по улиците на града ще премине уникално шествие от страшилища и приказни създания в съпровод с екота на многогласните звънци, за да прогони злите сили и да благослови за здраве, живот и благополучие. Над 1000 души от близо 25 групи ще се включат в завладяващата емоция, наречена Сурва. Защото всички граовци знаят и помнят, че каква и мечавина да ги завее и студ да почне да ги обраща наопаки, че си пазят Сурова, оти изгубят ли традицията и те са изгубени!

Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Брезник Васил Узунов. Той ще открие фестивала и само 15 минути по-късно на градския площад започва колоритното дефиле на маскираните. Млади, стари и деца ще излязат, надянали страшни ликове, опасали кръстовете си с ековити звънци и за сетен път ще изпълнят с ведра енергия града и зрителите.

Маскарадът продължава 4 часа. В 18 часа групите с факли ще навлязат на площада и ще запалят сурвакарския огън. Пламъците, които ще се извисят към вечерното небе на Брезник и по които ще се гадае колко берекетна ще бъде годината, по традиция ще бъдат съпроводени с ритуален танц и мощно лумкане на звънци. Вярата, че екотът им ще прогони лошотията в хорските сърца и ще ги зареди с добро и човечност, ще се претвори в истина.

Празничната заря, която ще последва, също е част от традицията в Брезник.

Маскарадният фестивал ще бъде закрит в 18.30 часа.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.