iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Един човек е носил върху себе си от 10 кг до 50 кг звънци на Сурва

Един човек е носил върху себе си от 10 кг до 50 кг звънци на Сурва 02_1422865080

Вчера в Перник 4000 кукери със средно по 20 кг хлопатари и звънци на кръста огласиха града.

Това прави общо около 80 тона звонци, които гониха злите сили. Участници в групите разказаха, че един човек може да носи средно от 10 кг до 50 кг звънци върху себе си.

Кукерите бяха част от традиционния международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”. За него бяха заявили участие общо

70 групи от България и 12 от чужбина

Общо участниците бяха 5255 души. Сред гостите бяха представители на маскарадните игри в Македония, Словакия, Сърбия, Румъния, Гърция и Индонезия.

Още от ранни зори започна шествието из улиците на Перник. Една от най-атрактивните групи беше тази от село Кралев дол. Нейните членове – над 70, звънтяха в един тон и създаваха впечатление, че настъпва войска. Сред групата от село Кралев дол имаше и жени, а не само мъже. Всичките на различна възраст, като най-малката участничка беше само на 4,5 години - Анна. Тя беше облечена с традиционен костюм и имаше четири-пет звънеца на кръста. Момичето само поискало да участва в маскарадното шествие, тъй като

баща й също е кукер

споделя майката на Анна.

Във вчерашния ден на траур имаше само кукерски шествия. Концертите и официалното закриване на „Сурва” бяха отменени от общината заради погребението на президента д-р Желю Желев.

Фестивалът в Перник е най-старият в страната - от 1966 г. Очаква се до края на тази година сурвакарските обичаи да станат част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.