iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца се включиха в изложба за Сурва

Деца се включиха в изложба за Сурва 01_1452668343

Възпитаниците от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Перник на ул. „Луганск” се потопиха в традициите на обичая Сурва, като те облякоха маскарадните костюми и се включиха в изложба под мотото „Маски”, която бе открита в ресторант Двореца. Инициативата бе организирана от сдружение „Кракра Арт”, с подкрепата на община Перник.

„Традиционно нашето сдружение работи за фестивала „Сурва” с най-различни инициативи. Една от тях е тази изложба. Идеята ни е децата, които не са преживели емоцията на Сурва, да ги запознаем с обичая, който ЮНЕСКО призна за нематериално културно наследство. Подготвяме възпитаниците на центъра да се включат и в празника на село Вискяр, където от 20 години сурвакарски звън не се е чул. Тези деца в риск ще помогнат за възстановяването на традицията и ще преживеят магията на празника”, споделиха Светослав Савов и Румен Димитров от сдружение „Кракра Арт”.

„Ние от една година работим по този проект. Идеята е децата да видят живота извън къщата и училището. Това са едни деца, които имат своите мечти, таланти, болки, желания. Започваме с усвояването на обичая Сурва. Надявам се, че ще провокираме интереса им , приятно сме изненадани от поканата на кметство Вискяр”, сподели директорът на Центъра Цецка Кованджийска.

Участниците в инициативата бяха поздравени от кмета на община Перник Вяра Церовска. Тя сподели, че за нея е изключително щастлив ден.

„Радвам се, че заедно с вас ще мога да споделям тази прекрасна инициатива, а изработените маски от Румен Димитров са много красиви.Щастлива съм, че заедно ще можем да изживеем радостта на тези сурвакарски празници , които ще донесат повече доброта и позитивизъм, сподели Церовска.

Изложбата в Двореца на културата бе уважена и от зам.-кмета по образование и култура Севделина Ковачева, председателят на Общинският съвет Иво Савов и заместник-председателите Румяна Гьорева, Петър Първанов, Милан Миланов , както и от много творци и приятели на Центъра.

В рамките на инициативата бяха приготвени вкусни торти и сладкиши заедно с учениците от Професионалната гимназия по облекло и туризъм, а сурвакарското хоро, което бе ръководено от хореографа Йовчо Георгиев сложи финала на празника.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.