iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Символ на вярата

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

В днешната неделя - седма след Великден,  православната Църква почита светите Отци от Първия вселенски събор

Първият  вселенски събор бил свикан през юни 325г. от император Константин Велики по повод ереста на Арий в град Никея (Мала Азия). Събрали се 318 епископи общо. Освен епископите участвали презвитери и дякони - повече от 2000 души. Дори няколко езически философи се явили на събора и водели беседи с епископите по сходни въпроси.  

Съборът оборил арианската ерес, формулирал православното учение за Второто Лице на Светата Троица и съставил първите осем члена от Символ на Вярата - Никейски. Неговите постановления били потвърдени и допълнени от Втория Вселенски събор (381г. в Константинопол), който допълнил Никейския символ на вярата и окончателно формулирал Православния Символ на вярата, като били формулирани още 4 члена.

Символът на вярата е молитва, в която са изложени накратко и точно основните истини на православната вяра и трябва да се познава и знае добре от всеки, определящ се за християнин. Нито една от думите в Символа на вярата не е случайна и е подбрана по Божия промисъл.

Символът на вярата съдържа същината на новозаветното учение за Св. Троица, опазвайки тази животворна истина от ония, които се опитвали да променят разбирането за същността на Бога и да наложат възприемането на Иисус Христос като обикновено тварно създание, а не като въплътилия се Бог.

Символът на вярата ни дава сигурно обяснение на Светото Писание срещу "свободните" интерпретации, изкривяващи Неговото значение според предпочитанията на авторите си.

Символът се използва широко в богослужението на Църквата, за да напомня постоянно на християните съдържанието на личната им вяра. Той е част от всяко от основинет молитвени правила, които следва в ежедневието си християнинът.

При изучаването му Символът се разделя на 12 члена. В 1-вия член се говори за Бог Отец, от 2-ри до 7-и член се говори за Бог Син, в 8-и - за Светия Дух, в 9-и - за Църквата, в 10-и за Кръщението, в 11-и и 12-ти - за Възкресението на мъртвите и Вечния живот.

Символ на вярата

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10.  Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.