iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С 30000 долара реставрират старите оръжия в Перник

С 30000 долара реставрират старите оръжия в Перник 08_1377805225

Стари оръжия на Регионалния исторически музей в Перник ще бъдат реставрирани и консервирани. Инициативата ще се реализира по проект, който стартира вчера. Той е на стойност 30 000 долара и се осъществява с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и фондация „Америка за България”. В рамките на проекта ще бъде извършена реставрация и консервация на музейни артефакти от античния и средновековния фонд на музея. Ще бъдат възстановени мечове, брадви, върхове на стрели и копия, ножове, умба от щитове и
елементи от ризници.  Преди това обаче ще бъда извършена актуална оценка на актуалното състояние на предметите. За целта ще бъде закупено и модерно оборудване за реставрационно ателие. Предвижда се също постоянна и подвижна постерна изложба на експонати от праисторически времена до съвремието.  Веднъж месечно пък ще се организира „Ден на отворените врати”, в които гражданите ще могат да се запознаят с процеса на реставрация.

Реставрираните експонати ще бъдат наредени в „Демонстрационен кът”. В него ще бъдат изложени реплики на сняражения от римската, ранновизантийската и средновековни епохи, които посетителите ще могат да изпробват.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.