iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първият космонавт Юрий Гагарин гостувал в Перник преди 45 години

Юрий Гагарин гостувал в Перник преди 45 години

Чичко Гагарин, здравей! Така викали децата на Перник преди 45 години, когато първият космонавт Юрий Гагарин бил гост на града. В дните на отбелязването на 50 годишнината от неговия полет към Космоса спомените за митинга пред Минната дирекция и празника на дружбата в Двореца на културата изплуват.

Юрий Гагарин посетил  Перник със съпругата си Валентина Гагарина на 14 юни 1966 г.

Очевидци си спомнят, че първият космонавт  дошъл в града  в открита „Чайка”. Бил облечен в костюм, а не в обичайната униформа. Посрещането му станало около 16 часа. Някои от посрещачите успели да се ръкуват с него и запазили за цял живот този спомен. Първи го приветствали децата, които като пионери му вързали червена пионерска връзка. Той пък им подарил значки, както правеха тогава всички гости от СССР.Пионери поздравяват Гагарин в Перник. в серадата - Мария Миленова

Преди 10 години в спомени пред Градски вестник Петър Александров Миланов разказва, че след полета на Гагарин втори участък на рудник „Маршал Толбухин” в мини Перник избрал Ю. Гагарин за свой патрон.  От името на своите млади колеги миньори Петър Миланов отправил  приветствие към госта. Комсомолците са му подарили сервиз за ракия, направен  от дърво.

По късно един от техникумите в Перник бива наречен на името на космонавта и днес чества своя патронен празник. Най-дългата улица в града носи неговото име. Гагарин е обявен и за почетен гражданин на Перник.

По повод годишнината на 21 април в Регионалния исторически музей ще има изложба „България в Космоса” с участието на Института за космически изследвания към БАН.

На 27 април пак в музея ще бъде открита изложба „Юрий Гагарин в България” Тогава гостува Националният клуб „Николай Рьорих”. Ще има и среща разговор с Тодор Ялъмов от националния клуб „Фантастика” на тема „Ме(чтите за Космоса в българската фантастика.

Името на Гагарин е обвеяно и с легенди. Съвсем наскоро бяха разсекретени документите за неговата гибел и се оказа, че фатален е бил остър завой на самолета му. Едва сега се разбира, че първият космонавт е почитал и Бога и преди полета е посетил Троицо-Сергиевата лавра и това става традиция за всички следващи руски космонавти.  По пътя  в колата Гагарин си казвал молитвата Отче наш и това предизвиква смайването на другите космонавти, но за него се споменава едва сега./ Градски вестник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.