iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Меч от 8ми век отново в РИМ

Меч от 8ми век отново в РИМ 05_1400526170

Железен меч на франкски воин показва Регионалният исторически музей в Перник. Оръжието е с дължина почти 2 метра и се датира от 8 век. Мечът е открит при разкопки на един от склоновете на историческия хълм "Кракра" през 1920 година. Там, където е открит е имало глинени съдчета и дялани камъни, разказа подробности археологът Василка Паунова цитирана от gradski.org. Има предположения, че в крепостта на Кракра е попаднал като трофей или като дипломатически дар. Вероятно мечът е бил оръжие на конник, тъй като е по-леко от средновековните мечове на пешаците, които са били и по-масивни, и по-широки, предполага още Паунова. Уникалното на находката от средновековието е, че върху меча има гравиран латински надпис, изписан между два кръста: “Аз вътре не времето чакам, аз самият времето съм”, каза още археоложката. Именно това го отличава от останалите и го прави единствения известен в света с философско послание върху остието. Как може да се изтълкува то, зависи от този който го чете. Безсъмнение това е оръжие „с душа”, което е решило съдбата на много хора – дали да живеят или да бъдат пощадени, предполага Паунова.
Мечът е изкован най-вероятно през 8 век. Смята се, че е било поръчано за военачалник в кралския двор на лангобардите. Не се знае дали е останал затрупан в сипеите на хълма след битка или е бил поставен като гробен дар до последния му собственик. Уникален факт за археолозите е, че оръжието е престояло 12 века в земята, но е в перфектно състояние и още личи колко е остро Върху латинския надпис с 24 на брой сребърни букви все още има спорове. Според поддръжниците на другия превод, той гласи: „Исус Христос – Бог наш, баща наш”.
След 94 години уникалният железен меч отново се връща в Перник, за да ни припомни, че хълмът Кракра крие още много тайни, които чакат времето си, за да бъдат открити, допълни Василка Паунова.
Мечът ще остане в историческия музей в Перник един месец. Въпреки че е открит на хълма Кракра, той е притежание на Националния археологически и исторически музей при БАН – София. Мечът е бил предаден в Народния Археологически музей в София през 1921 година.

Източник и снимка: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.