iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Качват над 90 военни паметника в Пернишко онлайн

Областната комисия „Военни паметници”.

Обновен областен регистър и картотека на военните паметници, намиращи се на територията на Пернишка област, бяха одобрени вчера за заседание на Областната комисия „Военни паметници”.  След актуализация, списъкът включва 91 паметника и паметни плочи в 6-те общини на областта. Всеки паметник е подробно описан в анкетна карта, приложен е снимков материял и списък на загиналите войници и офицери, за които се отнася. В срок до началото на септември регистърът с всичките му артрибути ще бъде публикуван и на отделна страница на официалния сайт на Областна администрация-Перник.

Регистърът остава отворен. В него може да се добавят новоткрити или новопостроени паметни знаци. След последни промени в Закона за военните паметници със статут на такива са и паметните знаци, на  които редом до имената на загинали във войните бойци, са записани и имената на партизани. Това уточни представителят на Министерство на отбраната Иво Ангелов, който присъстваше на заседанието.

Така със статут на военни паметници стават Братската могила в парка в Перник, където са погребани костите на партизани и войници, загинали във Втората световна война и Монумента на Слишовска могила.

В регистъра не е вписан и паметник, който се намира на входа на двора към църквата „Св. Архангел Михаил” в Пернишкото село Студена. Там върху пирамидата доскоро имаше и петолъчка, но вече е махната. След описването им според изискванията и тези три паметника ще бъдат включени в регистъра.

За да се изясни дали е костница военният паметник, намиращ се в частен имот в град Батановци, областният управител Иво Петров, който председателстваше заседанието, ще трябва да отправи писмо, адресирано до министъра на отбраната. В Националния институт има анкетни карти на всички паметници от преди 9 септември 1944г. Досиета на паметниците от този период и ма и в Централния военен архив във Велико Търново, уточни Иво Ангелов. В случай, че паметникът е костница, той не може да бъде местен от мястото му. Ако се окаже, че под него няма погребани войници, той ще може да бъде преместен в края на двора, така че достъпът до него да бъде по-лесен, за което и не възразява собственикът на имота. Съдбата на този военен паметник в частен двор ще се реши като приключи проучването. Тогава и областният управител ще даде окончателен отговор на младежите от БСП, които го питат за него писмено.

Общините не докладваха на заседанието предложения за ремонт на паметници на войни. От потягане и почистване спешно се нуждае един на входа на брезнишкото село Завала и друг в трънското село Долна Мелна.

Подробно ще бъде описан и предложен за ремонт и мемориала на Слишовска могила, който се намира в незавидно състояние. Върху паметните плочи там са изписани имената на близо 300 войници и партизани от трънския край.

 Предложенията за ремонт на военни паметници се докладват на Министерството на отбраната, а то от своя страна прави предложение с конкретни суми въз основа на предложените  количествено- стойностни сметки пред министерството на финансите. От Ведомството на вицепремиера Симеон Дянков трябва да се отпуснат целеви средства към бюджетите на общините. За 2010 г. са предложени 300 паметника. През тази те са около 500, но досега пари за поддръжка и ремонт на общините не са отпускани, обясни Иво Ангелов.  

 

Руми Борисова - Градски вестник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.