iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спортните клубове няма да плащат за ползване на спортните обекти

Спортните клубове няма да плащат за ползване на спортните обектисн. sportuvai.bg

Вчера на заседание на общинските съветници се взе решение спортните клубове да не плащат за ползване на общинските спортни клубове. Това предложение се отнася за тренировки в представителната зала „Борис Гюдеров” (бивша „Миньор”), за залите „Кракра” и „Металург” и салона в спортен комплекс „Дружба”. С  решение на  Общински съвет-Перник от 2010 г.  бяха определени такси  за почасово ползване на базата от пернишки клубове и цени за такива, регистрирани извън територията на община Перник, това решение обаче не е отменено, въпреки новоприетото. В него се прави и уточнението, че до края на месец януари 2013 г. постоянната комисия „Децата, младежта, спорта и туризма” трябва да изработи съвместно с общинската администрация система за финансиране, управление и контрол на спортните имоти.

Общинският съветник от БСП Галина Асенова настоя най-напред да бъде изработена стратегия за развитие на спорта, да бъде направен цялостен анализ за това какви са приоритетите в тази сфера, за да е ясно накъде Общината трябва да насочи ресурс. Поискано беше вносителите да покажат с числа каква ще бъде загубата от несъбирането на наеми. По информация от съветници от мнозинството обаче Общинското предприятие „Спортни имоти” не събирало наеми за всички обекти и от всички клубове. Тези които не плащали наем, не си покривали и режийните разходи, а други пък си плащали всичко. Отправено беше и обвинение към управителя на предприятието Анастас Миладинов, че  дори не знаел какви точно са правомощията му по управлението на някои от спортните обекти.

Председателят на групата съветници  на ГЕРБ Милена Миланова заяви, че спортът в Перник е занемарен и това е причината тази изключително сериозна тема да бъде повдигната от ГЕРБ. Тя подчерта, че както за съветниците договорът с фирмата по чистотата бил тайна, така и договорите за ползване на спортните обекти също се криели.

Ненко Темелков от БСП направи предложение проектът за решение да се гласува на части и след като то бе отхвърлено той поиска прегласуване като обясни, че с втората част за разписване на система и отляво са съгласни. Той припомни, че  и доста беше направено но отношение но спортните обекти в Перник. С една хвърчаща докладна решаваме много сериозен проблем, каза социалистът и пророкува, че така важният въпрос няма да бъде решен.

На неговото изказване отговори Цветана Пиралкова от ГЕРБ.  Спортът в Перник има нужда да бъде управляван планомерно и приемеането на тази докладна е първата крачка по подреждането на работата в тази сфера, заяви тя и припомни, че още през март съветниците и младежите от ГЕРБ са поискали от общината информация за местонахождението на действащи, занемарени и бъдещи спортни обекти, но отговор още нямало.

Общината също иска анализ на състоянието на спортните бази, клубове и приоритети и в каква насока ще се развива спортът в Перник, каза зам.-кметът д-р Симеон Василев. Той предупреди, че ако бъде прието решението, в условия на икономическа криза Общината ще бъде лишена от приходи.

Преди приемането на предложеното решение  Галина Асенова от БСП обяви, че то  е безумно и че това е пълно безобразие, защото децата, които тренират ще плащат такси, но клубовете ще ползват все пак базата гратис.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.