iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самодейни състави от Перник получиха признание от Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016»

Самодейни състави от Перник получиха признание от Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016» 11_1478327138

Само за една седмица до кмета на Община Перник са пристигнали поздравителни адреси и дипломи за певци, танцьори и ръководители на групи при Народните читалища, които са участвали в различни фестивали и конкурси в страната, като Калоян Николов, президент на Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016», в който се включват 280 фестивала, с писмо до кмета Вяра Церовска е благодарил за поддържането и подобряването на условията за работа на групите за автентичен фолклор в Община Перник, което е помогнало за съхранението и развитието на това изкуство.

Шампионатът е под патронажа на Световната асоциация на фолклорните фестивали- WAFE и Европейската асоциация на фолклорните фестивали-EAFF. Със своите 280 фестивала, EAFF е най-голямата структура на фолклорни фестивали в Европа- официален партньор на UNESKO, се посочва в писмото.

Шампионатната система е нова форма на разпространение и запазване на културното наследство на народите. Провеждането на национални, регионални, континентални и световни шампионати по фолклор и излъчването на конкурсните програми директно в ефир чрез Световната интернет мрежа, дава нов стимул и поглед върху съхранението и развитието на традиционните форми на народните изкуства.

Президентът на шампионата Калоян Николов подчерта изключителното представяне на колективите от Община Перник и заявява надежда за ново сътрудничество и в бъдеще.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.